Vrijetijd

De beste sportkleding voor in de winter

Hoewel de winter voor veel buitensporters hét excuus is om lekker binnen te blijven is het juist een heel fijn seizoen om buiten actief te zijn. Wanneer je je goed inpakt en de juiste sportkleding draagt, hoeft buiten sporten in de winter helemaal niet koud te zijn. Maar welke kleding kun je eigenlijk het beste dragen in dit seizoen en waar moet je opletten? We hebben een paar tips voor je op een rij gezet.

Drielagensysteem

De belangrijkste tip is om ademende kleding te dragen tijdens het koude seizoen. Denk hierbij aan comfortabele kleding waarin je zweet snel wordt afgevoerd en je lichaamstemperatuur op één lijn blijft. Het is verstandig om voor het drielagensysteem te gaan. Als onderlaag draag je een functionele laag die je transpiratie snel kan afvoeren. Als tweede laag draag je een isolerende tussenlaag die je warm houdt en die transpiratievocht kan afvoeren. De derde laag van je sportkleding is de buitenkleding die bescherming moet bieden tegen wind en regen.

Houd je hoofd warm

Een andere handige tip is om je hoofd zo warm mogelijk te houden. Zolang je hoofd warm is kun je beter functioneren dan wanneer je hoofd is afgekoeld. Ongeveer 40% van de warmte komt via je hoofd naar buiten. Je houdt je hoofd warm door middel van een comfortabele muts, een doekje of een pet. Laat warmte niet ontsnappen om zo zo goed mogelijk buiten te kunnen trainen in de winter.

Handen en voeten

Last but not least: zorg ervoor dat je handen en voeten zo warm mogelijk blijven. Je handen en voeten zijn gevoelig wanneer het gaat om kou. Wanneer je bijvoorbeeld eenmaal koude voeten hebt, zal je merken dat je lichaam amper nog warm te krijgen is. Zorg dus voor goede dikke en comfortabele sokken en zorg voor een paar kwalitatieve handschoenen om zo je gevoelige ledematen warm te houden.

Kortom: het belangrijkste van sporten in het koude seizoen is om je lichaam zo warm mogelijk te houden. Werk in laagjes (liever een aantal dunne laagjes dan een of twee dikke lagen) en zorg ervoor dat je handen, hoofd en voeten goed verpakt zijn en op die manier lekker warm blijven. Go for it!

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *