Alles over aanleunwoningen
Alles over aanleunwoningen
Een aanleunwoning is een (huur)woning voor ouderen. De woning staat dicht in de buurt van een verzorgings- of verpleeghuis, het ‘leunt’ ertegenaan. Op deze manier kunnen ouderen wel zelfstandig wonen, maar hebben ze wel directe zorg in de buurt. Ze kunnen gebruik maken van de service van het verzorgings- of verpleeghuis.
Voordelen aanleunwoning
Een aanleunwoning is dus een woning voor ouderen die prima zelfstandig kunnen leven, maar die wel regelmatig zorg nodig hebben die in een zorginstelling wordt verleend. Meestal zit er een minimale leeftijd aan een aanleunwoning, meestal is dit een minimale leeftijd van 55 of 65 jaar. Voorwaarden zijn dat je redelijk goed ter been bent, je geen grote gezondheidsproblemen hebt en je veel zelf kunt doen. Ouderen hebben op deze manier hun vrijheid en privacy, maar kunnen wel leunen op hulp en zorg. Ze kunnen bijvoorbeeld maaltijden en boodschappen laten bezorgen, de recreatieruimte gebruiken en naar de kapper of pedicure van het verzorgings- of verpleeghuis gaan. Mocht er een noodsituatie zijn, dan kan direct hulp worden geroepen via een alarm in huis. Ook zorg kan worden verleend. Soms geldt zelfs een voorkeursregeling in een aanleunwoning; mocht de gezondheid achteruit gaan, dan wordt er versneld een plek gevonden in het verzorgingstehuis. Voor een aanleunwoning betaal je buiten huur-, energie- en servicekosten ook extra kosten voor de aanleunzorg. Sommige mensen komen in aanmerking voor huurtoeslag, zoek dit dus altijd goed uit van tevoren.
Mantelzorgwoning
Verwar een aanleunwoning niet met een mantelzorgwoning. Een mantelzorgwoning is een complete seniorenwoning die tijdelijk in de omgeving van een bestaande woning geplaatst wordt. Stel dat je mantelzorger bent en je dicht in de buurt van degene voor wie je zorgt wilt wonen. Je ontvangt wel mantelzorgondersteuning, maar moet zelf nog zoveel doen dat het niet handig is om ver uit de buurt te wonen. Dan kun je de mantelzorgwoning bij of aan je eigen huis laten bouwen. Op deze manier ben je altijd in de buurt. Een mantelzorgwoning is een kant-en-klare en rolstoelvriendelijke woning met alle faciliteiten die iemand nodig heeft. Het verschil tussen een mantelzorgwoning en aanleunwoning is dus dat de inwonende van een mantelzorgwoning steun krijgt van een mantelzorger en dat de inwonende van een aanleunwoning steun krijgt van een verzorgings- of verpleeghuis. En ook van deze service gebruik kan maken. Er is tegenwoordig geen vergunning meer nodig voor het plaatsen van een mantelzorgwoning.
Zou jij of een bekende ook graag wonen in een aanleunwoning? Vraag dan nu de gemeente of het verzorgings- of verpleeghuis naar jouw keuze om meer informatie over aanleunwoningen.