Vervoer

Kettingslot

Het maakt niet uit of je in de stad woont of op het platteland, een scooter kan overal gestolen worden. Daarom zorg je altijd dat de scooter netjes op slot staat. Maar dat is niet altijd voldoende. Het is beter te voorkomen dan te genezen, koop een kettingslot en stel jouw brommer veilig.

Welke kettingsloten zijn er te koop?

Kettingsloten kun je in verschillende maten kopen. De korte kettingen zijn geschikt voor het wiel, een lange ketting kun je door het wiel rijgen en vastmaken aan een paal of fietsenrek. Neem bij voorkeur een lang slot die je vast kunt leggen. Alleen als je zeker weet dat vastleggen niet mogelijk is of je wilt echt ruimte besparen in het opbergvak kun je overwegen een korte ketting te nemen.

Let op het formaat van de wielen. Sommige wielen van scooters zijn erg klein en ze hebben soms weinig ruimte voor een kettingslot. Als je een slot koopt met hele dikke schakels kan het zijn dat je die moeilijk of helemaal niet door het wiel kunt rijgen. Een dunnere ketting kan ook sterk zijn, let dan goed op de ART rating.

Stichting ART keurt sloten en beoordeeld ze op veiligheid. Niet alle sloten hebben dit keurmerk, het is niet verplicht voor de fabrikant om het slot te laten keuren. Hoe hoger het aantal sterren, hoe beter het slot. Een slot zonder ART keuring kan best goed zijn, je hebt alleen geen onafhankelijke toetsing. Bij een diefstalverzekering wordt er vrijwel altijd naar een ART gekeurd slot gevraagd als voorwaarde.

Belangrijke informatie bij aankoop van een kettingslot

  • Als het slot voorzien is van een afdekklepje gebruik deze dan ook! Dat voorkomt vuil in het slot en roestvorming. Jouw scooter aan de ketting met een sleutel die niet past leidt tot een heel vervelende situatie.
  • Leg het kettingslot bij voorkeur aan het achterwiel. Een voorwiel kan nog relatief eenvoudig verwijderd worden, het achterwiel is een stuk moeilijker.
  • Leg de scooter bij voorkeur aan een paal of hek waar de ketting niet vanaf kan schuiven of breken. Een scooter los opladen op een aanhanger komt helaas voor, leg jouw scooter stevig vast!
Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *