Sport

Zekerder worden met zelfverdediging

 

zelfverdediging-kung-fuVandaag de dag beoefenen zeer veel mensen een vechtsport, vechtkunst of een vorm van zelfverdediging. Meestal volgen zij hiervoor lessen en/of trainingen op een sportvereniging. Het is echter ook mogelijk om een online cursus zelfverdediging te volgen. Het spreekt voor zich dat een online cursus zelfverdediging lang niet zo effectief is, dan wanneer je echt lessen volgt. Wil je zekerder worden door op zelfverdediging te gaan? Lees dan gauw verder! Want betasten, worden geslagen en geschopt, grensoverschrijdend gedrag, uitgescholden worden… Het zijn allemaal voorbeelden die veel mensen dagelijks aan den lijve ondervinden. Als je al niet zeker van jezelf bent, ben je een kwetsbare prooi. Je kan jezelf weerbaarder maken door op een vechtsport of zelfverdedigingsport te gaan.

 

Karate als zelfverdediging

Een goede manier om aan je weerbaarheid te werken is het volgen van karatelessen. Niet alleen is het een erg leuke sport om te beoefenen, ook hebben de trainingen elementen in zich van zogenoemde weerbaarheidtrainingen. Er wordt gewerkt aan een goede, zekere houding en je werkt aan je lichaam, zodat je sterker wordt en een betere conditie krijgt. Allemaal zaken die je zekerheid doet groeien. Naast deze elementen is er natuurlijk veel aandacht voor het trainen van verdedigingen, ontwijken, aanvallen en overnames. Als je karate beoefent gaat je reactiesnelheid bovendien omhoog, wat gunstig kan zijn als je in vervelende situaties verzeild raakt. De nadruk bij karate wordt gelegd op ’t gebruik van o.a. trap-, stoot- en afweertechnieken. Bij bepaalde karatestijlen zijn ook worpen of verwurgingen toegestaan.

 

Als Karateka begin je nooit met de aanval

zelfverdediging-wing-chunWist je dat karate geen zelfverdedigingsport is maar in feite een vechtkunst? Maar het bevat wel degelijk de toepassing van agressie, fysieke agressie wel te verstaan. Bij karate draait het in de allereerste plaats nooit om winnen of om verliezen. Volgens het principe van karate is het belangrijker dat het karakter van degene die het beoefent verbeterd. Karate dient alleen ter zelfverdediging en mag nooit worden gebruikt om aan te vallen. Dit betekent dat je nooit als eerste een gevecht mag beginnen, ook niet wanneer dit ter zelfverdediging dient. In karate is er namelijk nooit een eerste aanval. Zo luidt de Japanse gezegde: “Karate Ni Sente Nashi”. Je vermijdt liever een gevecht dan dat je deze opzoekt of uitlokt. Karate is geen zelfverdedigingsport c.q. vechtkunst voor mensen met zachte handen. Er komt nogal wat hardheid bij kijken. Het toepassen van de technieken kan dan ook bij een tegenstander zeer ernstig letsel aanbrengen, zelfs dodelijk letsel. In wedstrijdvorm wordt bij karate de tegenstander nooit geraakt met de bedoeling hem of haar letsel toe te brengen.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *