Sport

Wat houdt crossfit in?

Actief in beweging zijn en sporten is goed voor de gezondheid. Van voetbal of hardlopen tot duiken. Er zijn veel verschillende manieren om fysiek actief bezig te zijn. Zo ook Crossfit. Dit is een vorm van fitness waarbij men zich richt op functionele kracht en uithoudingsvermogen. Bij functionele kracht kun je denken aan klimmen, het optillen van zware objecten en springen. Deze vorm van kracht zul je regelmatig nodig hebben om je dagelijks leven door te komen. Je uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld doordat je vaak korte rustperiodes hebt tussen oefeningen door en je de oefening meerdere keren direct achter elkaar herhaald.

Waarom is dit goed voor mij?

Hoe vaak komt het voor dat je naar de zevende verdieping van het kantoorpand moet lopen via de trap omdat de lift het niet doet. Of dat je je één grote reiskoffer in de kofferbak moet tillen. Je denkt nu vast, maar dit kan ik toch prima? Ga voor jezelf maar eens na of je buiten adem bent na het lopen van zeven verdiepingen via de trap. Dit is precies waar je met crossfit op traint. Deze sport richt zich namelijk op natuurlijke bewegingen. Denk hierbij aan tillen, trekken, stoten, springen en klimmen maar ook werpen en duwen komen aan bod. Deze sport heeft als doel jezelf fitter te maken. Hierbij focus je niet op een bepaald vlak of spiergroep maar op je gehele lichaam. Op deze manier wordt je niet alleen sterker en sneller maar krijg je ook meer uithoudingsvermogen en word je leniger.

Is het een gevarieerde sport?

Bij verschillende sporten krijg je een standaard schema waar je je een aantal weken aan moet houden. Hier hoeft niets mis mee te zijn. Voor de een werkt dit prima terwijl de ander juist variatie nodig heeft als motivatie. Bij crossfit wordt vaak gebruik gemaakt van zogeheten WOD’s voluit geschreven heet dit een: workout of the day. Iedere dag zal er door de coach een nieuwe WOD gemaakt worden. Iedere dag zal dan ook een verrassing voor je zijn. Variatie is dan ook een van de kenmerken van deze sport, geen dag zal hetzelfde zijn.

Wordt ik gecoached?

Niet bij alle sporten is het vanzelfsprekend dat je gecoacht wordt. Bij crossfit is dit wel het geval, weliswaar vaak in kleine groepen, maar je wordt wel degelijk gecoacht. Doordat je in kleine groepjes traint wordt je tevens geprikkeld om te presteren. Daarnaast kunnen de mede crossfitters samen met de coach je een duwtje in de rug geven wanneer je dit nodig hebt. De coach zal je alle juiste technieken aanleren en je kritiek geven en ervoor zorgen dat je het maximale van je lichaam vraagt.

Ik train liever niet alleen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen train je vaak in kleine groepjes. Crossfit is een goed voorbeeld van een sport met een leuke community. Ieder helpt elkaar en pusht je tot het uiterste. Deze sport is dan ook een goede manier om nieuwe vrienden te maken. Je hoeft dan ook niet bang te zijn om in je eentje te gaan sporten, je leert vanzelf nieuwe mensen kennen.

Mocht je nog niet zeker zijn of deze sport wat voor jou is of wil je graag advies? Kijk dan eens op de website van physiqfitness.nl voor meer informatie of vraag een adviesgesprek aan.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *