Sport

Verschillende soorten yoga

Verschillende soorten yoga

In Nederland doen al honderdduizenden mensen aan yoga en de populariteit blijft groeien. Steeds meer mensen zien in wat yoga doet voor je lichaam en geest. Yoga is een brede sport die verschillende vormen kent, er is voor ieder wat wils. We nemen de bekendste vormen van yoga met je door.

Hatha yoga
Hatha yoga is de meest bekende yogavorm in Nederland. Deze yogavorm staat in het teken van lichamelijke oefening (asana) en beheersing van de ademhaling (pranayama). De oefeningen versterken je spieren, gewrichten en inwendige organen. Je leert lichamelijke en geestelijke spanningen los te laten. De verschillende ademhalingsoefeningen maken je bewuster van je ademhaling, je leert op deze manier spierspanning los te laten. Ook bevordert de ademhaling je concentratie en ontspanning, waardoor je je rustiger en tegelijkertijd energieker voelt.

Bikram yoga
Bikram yoga staat in het teken van warmte. In de ruimte waar deze yogavorm wordt gegeven is het 38 tot 40 graden Celsius. Door de warmte wordt je bloedsomloop gestimuleerd, waardoor je sneller soepel bent en blessures voorkomt of verhelpt. Ook reinigt de warmte door het zweten je lichaam. Je doet een serie van 26 klassieke yogahoudingen en 2 ademhalingsoefeningen in een vaste volgorde. De houdingen zijn gebaseerd op hatha yoga.

Ashtanga yoga
Ashtanga yoga heeft iets weg van hatha yoga, maar de oefeningen zijn een vloeiende beweging. De focus ligt ook weer op je lichaam en je geest. Door je ademhaling stuur je energie naar bepaalde plekken in je lichaam. Ashtanga yoga is wat krachtiger en dynamischer dan hatha yoga. Daarom is power yoga een vorm van ashtanga yoga. Power yoga lijkt enorm op ashtanga yoga, met als enige verschil dat de volgorde van de oefeningen niet vaststaat.

Zwangerschapsyoga
Of je nou al aan yoga deed voordat je zwanger werd of dat je het wil proberen tijdens je zwangerschap, een cursus zwangerschapsyoga is altijd een goed idee. Het is enorm rustgevend en heel fijn. Zwangerschapsyoga richt zich vooral op ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken in de verschillende fases van de bevalling. Maar natuurlijk is het ook een fijn rustmoment waarin je contact maakt met je baby. Zwangerschapsyoga zorgt ervoor dat je meer vertrouwen krijgt in jezelf en in de bevalling.

Yin yoga
Bij yin yoga richt je je aandacht minder op actie en meer op de ontspanning van je spieren en dieper gelegen bindweefsel. Yin yoga is een goede aanvulling op een actievere sport. Bij yin yoga worden posities langer vastgehouden, waardoor je de tijd hebt om je gewrichten en bindweefsel te verleggen en versoepelen. Het is een rustige les waarbij je de tijd neemt voor je lichaam. Omdat je je bij yin yoga focust op flexibiliteit, is dit erg geschikt voor mensen die veel zitten. Je ontspant en strekt er namelijk je lichaam mee.  

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *