Sport

Blijf actief in de winter

Het is bijna januari, de kerst is net voorbij en het nieuwe jaar staat weer voor de deur. In deze tijd, de wintertijd, is het vaak erg koud en zal het snel donker zijn. Bij koud weer zijn mensen vaak minder actief en blijven ze vaker binnen zitten. Toch is het verstandig om lekker actief te blijven, met een goede voorbereiding hoeft het niet eens koud te zijn.

Kleed je goed aan

Een rondje hardlopen in de winter en de zomer is een wereld van verschil. In de zomer loop je het liefst zonder shirt terwijl je in de winter geneigd bent om drie truien aan te doen. Tegen de kou kun je je goed kleden, maar je kunt ook teveel kleding aan doen wat negatieve effecten kan hebben. Teveel kleding zorgt er namelijk voor dat je lichaam niet meer kan ademen. Wel  is het belangrijk dat je er voor zorgt dat het hele lichaam goed bedekt is, dus niet alleen je romp. Bij temperaturen onder nul is het tevens aan te raden om een muts en handschoenen aan te doen omdat je daar snel gevoel in verliest.

Zorg voor een goede warming up

Voordat je er vol tegenaan gaat is het goed om je even op te warmen. Je spieren raken hierdoor gewend aan het feit dat je actief gaat sporten. Een goede warming up vermindert de kans op blessures aanzienlijk. Begin bijvoorbeeld door 5 minuten in te lopen en doe daarna enkele oefeningen met lichaamsgewicht. Je lichaam krijgt nu de kans om over te schakelen van een inactieve stand naar actieve stand. Na een warming up van ongeveer 15 minuten ben je klaar om te gaan. Vergeet niet na afloop ook een cooling down te doen om weer over te schakelen van actief naar inactief.

Indoor sporten

Kun je nu absoluut niet tegen de kou en heb je een echte winterdepressie, dan kun je altijd nog binnen sporten. Je kunt in je woonkamer aan de slag maar je kunt uiteraard ook naar de sportschool. In de sportschool kun je lekker je gang gaan op de fiets of crosstrainer maar ook krachttraining behoort tot de mogelijkheid. Wanneer je liever niet te lang aan het sporten bent en wel het maximale eruit wil halen is CrossFit wellicht een goede optie. CrossFit richt zich namelijk op korte maar vooral intensieve workouts. Iedere dag zal de CrossFit box een nieuwe “workout of the day” ook wel WOD genoemd beschikbaar maken. Deze richt zich altijd op verschillende spieren zodat je je niet snel zal vervelen. De workouts focussen zich op kracht, conditie en uithoudingsvermogen, het totale plaatjes dus! Wil je meer weten over CrossFit, kijk dan eens op https://physiqfitness.nl/.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *