Overige

De werkvloer in een fabriek gezond houden

De werkvloer in een fabriek gezond houden

Het werken in een fabriek brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee als een werkplaats niet veilig en gezond is. Daarom is het van belang dat er voldoende maatregelen worden getroffen om een werkplaats gezond te houden. Een veilig klimaat is een belangrijke factor op het werk. Maar hoe realiseer je een gezonde werkomgeving in een fabriek?

Zorg voor schone lucht

Het is cruciaal dat werknemers tijdens het werken een schone lucht inademen. In fabrieken wordt meestal gewerkt met stoffen die, bij blootstelling hieraan, kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat de lucht schoon wordt gefilterd. Dit kan worden gerealiseerd door middel van luchtfilterinstallaties. Met deze installaties worden slechte dampen uit de lucht gefilterd. Een voorbeeld hiervan is oliedampafzuiging, wat ervoor zorgt dat oliedampen die in de lucht komen door onder andere zaagmachines eruit worden gefilterd.

Creëer een veilige werkomgeving
Veiligheid hoort ook bij het gezond houden van de werkvloer. In fabrieken wordt vaak gewerkt met gevaarlijke apparatuur en machines. Het is erg belangrijk dat dit veilig gebeurt en dat hier voldoende maatregelen voor worden getroffen. Dit is belangrijk zodat het aantal ongevallen en het ziekteverzuim zo laag mogelijk blijft. Mocht je als werkgever twijfelen over de veiligheid van je werknemers, huur dan een veiligheidsdeskundige in. Hij of zij geeft bedrijven advies op het gebied van hun veiligheidsbeleid.

Voldoende pauzes en frisse lucht
Zorg dat werknemers voldoende pauzes krijgen en de mogelijkheid hebben om even naar buiten te gaan. In een fabriek ben je de hele dag binnen en vaak in dezelfde houding aan het werk. Het is goed om tussendoor een frisse neus te halen en een rondje te lopen, zodat er voldoende wordt bewogen. Ook even ontspannen en je gedachten verzetten als je de hele dag hetzelfde werk doet is erg belangrijk. Hierdoor blijven werknemers scherp en gebeuren er minder snel ongelukken.

Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen om de werkvloer in een fabriek gezond en dus veilig te houden. Raadpleeg voor meer mogelijkheden om de arbeidsomstandigheden te verbeteren de Arbowet.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *