Wat betekent automatisering voor jou?

In dit digitale tijdperk wordt veel informatie op een computer verwerkt en opgeslagen en betekenen robots steeds meer bij fabricage. Hoe kan jij jezelf gaan zien in de toekomst en wat is het effect van automatisering binnen het bedrijf waar je werkzaam bent?

 

Wat is automatisering?

Bij automatisering worden doorgaans veel taken overgenomen door een computer en/of robots. Een goed voorbeeld van automatisering is administratief werk. Waar je vroeger veel papierwerk in een map moest stoppen en je meer tijd kwijt was aan het opzoeken, is nu alles veel sneller gemaakt door diverse systemen waar je facturaties, verslagen en andere belangrijke documenten makkelijk kunt opzoeken. Ook in fabrieken zie je voornamelijk automatisering. Hier worden taken overgenomen door robots, denk maar aan auto’s die in elkaar worden gezet.

Dit scheelt aanzienlijk werk, maar ook banen, er zijn namelijk minder werknemers nodig. Bedrijven gaan steeds vaker over op grootschalige automatisering waarbij ERP(dit staat voor Enterprise Resource Planning) wordt toegepast. Gelukkig worden er ook weer banen gecreëerd, de processen moeten namelijk ook strikt in de gaten gehouden worden, robots moeten onderhouden worden, noem het maar op.

 

Stapsgewijs plan

Vaak worden de stappen naar automatisering binnen het bedrijf langzaamaan gedaan. Dit om de medewerker wat meer te ontzien en ook om de dagelijkse routine niet te rigoureus om te gooien. Vaak wordt er voor jou als werknemer wel gekeken naar alternatieve werkzaamheden als de oude handelingen komen te vervangen. Automatisering betekent namelijk voor de meeste werknemers en werkgever aanpassen naar een nieuwe manier van werken.

 

Overbodig

Bij jouw huidige functie kan het helaas soms betekenen dat deze komt te vervallen omdat er geen alternatief is en de automatisering de rol al van jou en je collega’s gaat vervullen, een systeem zorgt dan voor een goede planning. Dit scheelt aanzienlijk in arbeidskosten en een werkgever zal dan moeten afwegen of de werknemer een rol kan blijven vervullen die meedraagt aan het bedrijf of dat bezuinigen een betere optie is.

 

Kijk vooruit

Als je nog niet veel te maken hebt met automatisering in jouw bedrijf, is het wel goed om jezelf hierop voor te bereiden. Want de vraag is niet of het gaat gebeuren, maar wanneer. Ook bij een mogelijke andere baan is het verstandig om al voorbereid te zijn op werkwijzen van nieuwe systemen en programma’s.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.