Verkoopmedewerker word je niet zomaar

Verkoopmedewerker word je niet zomaar

Sommige mensen zijn geboren verkopers, maar de meeste kunnen hier toch wel wat hulp bij gebruiken. Het zal niet de eerste keer zijn dat je zelf geholpen wordt in een winkel waar je niet zo tevreden mee bent.

Verkopen is niet makkelijk. Hoe voel je nou aan wat de klant precies wil? Hoe moet je überhaupt een goed verkoopgesprek starten, en hoe ga je met klachten om? Dit zijn belangrijke aspecten wanneer het om verkopen gaat.

Wat doet een verkoper nou eigenlijk precies?

In eerste instantie is er vanuit het bedrijf een verkoopplan gemaakt. Ieder bedrijf heeft zijn eigen manier van aanpak. Denk hierbij aan hoe je met klanten om moet gaan, hoe spreek je ze aan? Maar ook bijvoorbeeld hoe ben je gekleed op het werk?

Dan loopt er een klant binnen en wat nu? Ga ik er meteen op af, of laat ik hem eerst even rustig rondlopen? Dit is natuurlijk in ieder bedrijf anders. Deze afwegingen zijn natuurlijk lastig wanneer je niet goed weet hoe je zulke situaties aan moet pakken. Als iemand aan de informatiebalie staat, ga je deze natuurlijk niet laten wachten want dan loop je waarschijnlijk een verkoop mis. Maar wanneer je in bijvoorbeeld een schoenenwinkel iemand meteen benaderd is iemand binnen is gelopen heeft die persoon natuurlijk nog geen schoen gezien.

Dan ben je een gesprek begonnen, de klant geeft eigenlijk heel veel verkoopsignalen maar deze heb je niet door. Dit kan komen omdat je niet op de hoogte bent over hoe mensen dit over het algemeen doen. Dan ga je iemand misschien wel proberen om extra te overtuigen, terwijl deze persoon eigenlijk allang zijn keuze heeft gemaakt, maar heeft deze nog niet uitgesproken.

Het product is verkocht maar de klant heb je eigenlijk nooit meer terug gezien. Het is belangrijk om klantrelaties te onderhouden. Hoe doe je dit op een gepaste manier. Je kan niet naar ieder bedrijf hetzelfde berichtje sturen. Ieder bedrijf heeft een andere bedrijfscultuur en kunnen sommige dingen als beledigend zien.

Stiekem komt er bij het zijn van een verkoopmedewerker veel om de hoek kijken. Zoals in het begin al gezegd werd: Verkoopmedewerker word je niet zomaar.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.