Overige

De nadelen van kunstmest, de voordelen van groenbemesters

Groenbemesters zijn de beste manier om je grond vruchtbaarder te maken. “Waarom kies je niet voor kunstmest?” zou je misschien denken. Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken:

 

  • De gezondheid van de planten gaat niet vooruit door het gebruik van kunstmest. Kunstmest zorgt voor een grote hoeveelheid, een overspoeling, van micro-organismen met stikstof, fosfor en kalium. De planten krijgen een overschot en gaan meer groeien, door die groei gebruikt de plant alle koolstof die aanwezig is in de grond. Zodra de kunstmest zijn werking is verloren is de grond veel natuurlijke grondstoffen kwijt. Erg zonde omdat de grond minder vruchtbaar is geworden. De planten hebben eventjes sneller gegroeid, zijn mooi groen geworden maar daarna is je grond minder vruchtbaar dan hij eerst was.
  • Omdat veel kunstmest niet opgenomen kan worden zal het wegspoelen. Het aanwezige fosfor zorgt er in slootjes, beekjes, rivieren en uiteindelijk zelfs oceanen voor dat algen beginnen te groeien. Algen zorgen ervoor dat al het zuurstof op gebruikt wordt. Zo wordt het water zuurstof arm en zal er niets meer kunnen groeien in het water. Geen planten en geen dieren.
  • Kunstmest onttrekt water uit de bodem. Een slak bedekken met zout. Het is een akelig tafereel waar mensen met afschuw over praten. De gevolgen zijn bekend, de slak gaat dood omdat al het water uit de slak onttrokken wordt. Het gebruik aan kunstmest doet ongeveer hetzelfde met de grond. Dat komt omdat kunstmeststoffen bestaan uit zouten. Deze zouten onttrekken veel vocht uit de grond. veel diertjes kunnen niet meer leven in de grond omdat hij te droog is, diertjes zorgen juist voor een gezonde, vruchtbare bodem.

 

Deze drie redenen zijn slechts een paar voorbeeldjes van een grote waslijst met nadelen aan het gebruik van kunstmest. Kunstmest kan vervangen worden door groenbemesters. Groenbemesters doen alles wat kunstmest niet doet. Groenbemesters zijn plantjes die geplant worden op een stuk grond dat vruchtbaarder moet worden. De groenbemesters zorgen ervoor dat de grond rijker wordt aan voedingsstoffen, aan fosfor en zuurstof. Na verloop van tijd spit je de grond om met de groenbemesters er nog op. De groenbemesters worden dan door de grond afgebroken. Deze afbraak zorgt voor een grote hoeveelheid aan grondstoffen, zuurstof en andere benodigde stoffen om grond vruchtbaarder te maken.

 

De beste groenbemester koop je bij de Hobbytuinder. De Hobbytuinder is een webshop die alles verkoopt voor mensen met groene vingers. Omdat het een webshop is zorgt de Hobbytuinder ervoor dat de spullen thuis afgeleverd worden, zo hoef je niet naar de winkel om de beste groenbemesters te kopen!

2.7/5 - (3 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *