Meterstanden doorgeven voor MKB
In Nederland bepaal je zelf van welke energieleverancier je elektriciteit en gas afneemt. Ben je eigenaar van een MKB? Dan neem je natuurlijk zakelijke energie af.. Net als bij particuliere energie, moet je bij zakelijke energie ook de meterstanden doorgeven. Deze meterstanden geef je elk jaar door aan je energieleverancier. Daarnaast zijn er nog twee andere momenten waarop je dit moet doen; als je gaat verhuizen en als je overstapt van energieleverancier. Ga je verhuizen, dan verandert je adres en ga je dus ook gebruik maken van een andere meterkast en een andere meter. Het is dan vrij logisch dat je de meterstanden door moet geven, zowel van je oude locatie als van de nieuwe locatie. Stap je over naar een andere energieleverancier, dan is het ook noodzakelijk om de meterstanden door te geven. Zo weten ze vanaf wanneer ze de kosten aan jou moeten doorberekenen.
Hoe geef ik de meterstanden door?
Het doorgeven van de meterstanden is geen hogere wiskunde, je moet alleen even weten hoe je de standen af moet lezen. Hoe je het moet doorgeven is afhankelijk van de energieleverancier, maar tegenwoordig kan het bij bijna iedereen online. Het kan ook mogelijk zijn via de traditionele weg; de papieren meterstandenkaart. Of je doet het via de telefoon of via de e-mail. De meeste energieleveranciers zijn erg flexibel en laten jou zelf bepalen hoe je de meterstanden doorgeeft.
Een slimme meter
Indien je een slimme meter hebt, hoef je de meterstanden niet door te geven aan je energieleverancier. Dat gebeurt namelijk automatisch. De slimme meter geeft niet alleen zes keer per jaar de meterstanden door aan de netbeheerder, maar helpt je ook om bewuster om te gaan met het energieverbruik. Door de zogenoemde energieverbruiksmanagers krijg je een beter inzicht in wat je dagelijkse energieverbruik is. Dit inzicht zorgt ervoor dat je kunt besparen op de energiekosten. De slimme meter verstuurd via GPRS de standen door naar de netbeheerder en die geven het op hun beurt weer door aan jouw energieleverancier. Dit hoef je dus niet meer handmatig te doen. Een slimme meter zorgt ook voor een nauwkeurige eindafrekening. Deze meter geeft namelijk direct de juiste standen door. Eventuele schattingen zijn niet meer aan de orde. Jij hebt er ook een stuk minder omkijken naar. Je energieleverancier vraagt aan je netbeheerder naar de standen en laat jou buiten beschouwing.
Niet meer betalen dan nodig is
Het is logisch dat als je een zakelijk energiecontract afsluit, je niet te veel wilt betalen. De energieleveranciers komen met aantrekkelijke acties, waardoor de prijzen erg gunstig lijken. Toch moet je alle zakelijke deals goed doornemen en op de kleine lettertjes letten. Je betaalt naar wat je verbruikt en met een slimme meter kun jij dat goed in de gaten houden. Dit helpt je om binnen jouw bedrijf te gaan besparen. Alle acties die jij onderneemt met betrekking tot het besparen, zie je terug op de slimme meter en de daarvoor dienstdoende energiemanagers. Wil je een zakelijk energiecontract geheel afgestemd op jouw wensen en verbruik? Dan kun je eens informeren bij Gazprom Energy.