BouwNieuwsOverigeWoning

De prijs van een dakkapel, welke factoren hebben invloed?

De prijs van een dakkapel is nooit hetzelfde. Een dakkapel is namelijk maatwerk. Er zijn verschillende aspecten die de dakkapel prijs bepalen. Zo hebben niet alleen de afmetingen invloed op de prijs, maar ook de afwerking, en kwaliteit van de gebruikte materialen. Dan komen nog de plaatsingskosten. Welke factoren allemaal een rol spelen lees je hieronder.

 

Plat dak, schuin dak, of verhoogde nok

Wat veel invloed heeft op de dakkapel prijs is het model, en de locatie van plaatsing. Een dakkapel met een plat dak komt het meeste voor, en is ook het goedkoopst. Dit type kom je vooral veel bij rijtjeshuizen tegen. 

Bij een dakkapel met een schuin dak, loopt het dak van de dakkapel zelf schuin. Hierbij worden de dakpannen dus hergebruikt voor het dak van het dakkapel. Een dakkapel met een schuin dak kent een aantal voordelen, en die hebben voornamelijk betrekking op het onderhoud. De afvoer van het regenwater hoeft niet apart geregeld te worden. In tegenstelling tot een ‘plat dak’ blijven er geen bladeren achter, en is er geen regengoot of afvoer nodig om het regenwater af te voeren. Doordat het dak onder een bepaalde hoek doorloopt, loopt het regenwater alsnog naar beneden.

Een andere reden waarom mensen kiezen voor een schuin dak en niet voor een plat dak, is dat het design beter aansluit bij de woning. Niet iedere woning heeft namelijk dezelfde bouwstijl. Vooral bij oudere woningen wordt de dakkapel met schuin dak vaker geplaatst. De prijs van een dakkapel met schuin dak ligt iets hoger dan het type met een plat dak.

De dakkapel met verhoogde nok zorgt voor een nokverhoging in het dak. Dat betekent dat er veel meer beloopbare ruimte op de zolder ontstaat. Dit wordt veel toegepast op zolders waarbij je niet of nauwelijks kunt staan in verband met de ruimte (hoogteverschil tussen vloer en plafond). De nokverhoging kan enkelzijdig en dubbelzijdig worden uitgevoerd. Een dakkapel met verhoogde nok zorgt voor een enorme toename aan ruimte, en maakt het mogelijk om een onbruikbare zolderruimte om te toveren tot een of meerdere slaapkamers. De prijs van een verhoogde nok is flink duurder, vooral wanneer het dubbelzijdig wordt uitgevoerd. Hiervoor zijn namelijk niet een maar twee dakkapellen nodig, en een flinke aanpassing in de dakconstructie.

dakkapel schuin dak

Afmetingen hebben grote invloed op de prijs

Hoe breder het dakkapel wordt, hoe hoger de prijs uitvalt. De reden hiervoor is heel eenvoudig, er is namelijk meer materiaal nodig. Wanneer je uitgaat van een standaard dakkapel hoogte van 150cm, dan is alleen voor de voorkant, per strekkende centimeter al 150cm2 nodig aan materiaal, waaronder glas. Glas is vaak het duurste materiaal. Om het even simpel te houden ben je ongeveer 12 euro per centimeter kwijt. Hierdoor kom je ruwweg op 1200 euro per meter dakkapel uit. 

 

Soort en het aantal kozijnen

Je kunt kiezen voor kozijnen van hout, aluminium, en kunststof. Kies je voor een kunststof dakkapel, dan zit daar normaliter ook een kunststof kozijn in. Kunstof heeft een aantal voordelen ten opzichte van hout. Je hoeft het namelijk niet iedere 5 jaar opnieuw te schilderen, en het is niet gevoelig voor weersinvloeden. Bovendien is het een stuk duurzamer. Ditzelfde geldt voor aluminium. Kunststof heeft tevens het voordeel dat het in bijna iedere kleur verkrijgbaar is in tegenstelling tot aluminium.

Kozijn op zich zijn vrij kostbaar. Een vast deel is daarentegen weer een stuk goedkoper dan een draaiend deel. Voor draaiende delen, die delen die open kunnen, is hang en sluitwerk nodig. Scharnieren, een slot, en dergelijke.

dakkapel glas kozijnen

Soort afwerking

Je kunt kiezen voor een heel basic afwerking, zonder toeters en bellen, maar je kunt ook gaan voor wat meer sierlijkheid. Vaak probeer je het dakkapel zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de stijl van de woning. Zo kun je bij een dakkapel ook de sierlijsten wat eleganter maken, en zelfs kiezen voor glasroedes. 

Naast de uitstraling zien er ook een paar luxe opties waaronder insectenhorren, zonweringen, en zelfs een rooftop airco waarvoor je kunt kiezen. Dit maakt de dakkapel uiteraard duurder, maar de opties achteraf laten installeren is vaak een stuk kostbaarder, en niet altijd mogelijk. Bij een prefab dakkapel worden sommige zaken, zoals glasroedes, als vanuit de fabriek verwerkt.

 

Dakkapel merken die staan voor kwaliteit

De meeste dakkapel bedrijven leveren merkloze dakkapellen. Op zich hoeft daar niets mis mee te zijn, maar je weet hierdoor niet wat voor kwaliteit je in huis haalt. Er is dus geen kwaliteitsstandaard wanneer het niet om een merk dakkapel gaat. 

Bij een Velux dakkapel of Dakalux dakkapel weet je dat het altijd om dezelfde hoogwaardige kwaliteit gaat, en dat je aanspraak kunt maken op de fabrieksgarantie. Deze dakkapellen zijn vaak beter afgewerkt, een stuk duurzamer, en minder gevoelig voor lekkages. Omdat de kwaliteit nogal kan verschillen verdient het dus een aanbeveling om eens wat prijzen op de vragen van onder andere een Dakalux dakkapel en een Velux dakkapel. Een dakkapel heb je komende 30 jaar of langer op je dak liggen, en laat dit dan ook een goede investering zijn, en niet iets waar je in korte tijd spijt van krijgt.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *