Nieuws

Vuurwerk kopen in Duitsland blijft populair

De laatste jaren is een duidelijk trend zichtbaar dat steeds meer Nederlanders liever het vuurwerk bij onze oosterburen inkopen. Ook in 2015 steeg het aantal Nederlanders dat het vuurwerk in Duitsland kocht.  Net als in Nederland mag ook in Duitsland de vuurwerk verkopen alleen de laatste 3 dagen van het jaar vuurwerk plaatsvinden.

vuurwerk kopen in Duitsland
vuurwerk – wikimedia Commons

Het grote prijsverschil van het vuurwerk in Duitsland is de voornaamste oorzaak van deze trend.  Het Duitse vuurwerk is gewoon veel goedkoper dan in Nederland. Soms scheelt het meer dan de helft. Volgens de experts zijn er 2 redenen te noemen voor het grote prijsverschil. Allereerst is het in Nederland veel meer een emotie koop dan in Duitsland. Nederlanders zijn gewoon gek op vuurwerk en kopen ieder jaar behoorlijk in. Verder is de verkoopprijs lager omdat de winkelier in Duitsland nauwelijks extra kosten heeft. Sinds de vuurwerkramp in Enschede zijn er op het gebied van vuurwerk zeer strenge voorschriften opgesteld voor wat betreft de verkoop van vuurwerk. In Nederland moet de winkel waar het vuurwerk wordt verkocht voorzien zijn van een sprinkler installatie en gelden verder allerlei eisen m.b.t. opslag en vervoer van vuurwerk. In Duitsland ligt het vuurwerk gewoon in schappen van de supermarkt. Dit alles heeft invloed op de kostprijs die doorberekend wordt aan de klant.

De vuurwerkverkopers in de Duitse grensregio haalden recordomzetten dankzij de Nederlanders. In sommige plaatsen zoals in Bunde (vlakbij Nieuwe Schans) waren voor de winkels zelfs wachttijden van meer dan 1 uur ontstaan. Ook in Nordhorn, Bocholt, Emmerich, Kranenburg en Kleve was in veel winkels een gekkenhuis.  Al om 7 uur s’ochtends stond er al een file bij Nijmegen vanwege de vele Nederlandse auto’s die richting Duitsland gingen.  Vooral het winkelen in Duitsland is in de laatste 3 dagen van het jaar bijzonder lucratief. Naast het vuurwerk is ook sterke drank in Duitsland veel goedkoper. Bovendien kun je ook nog eens supervoordelig tanken in Duitsland.

Hoewel in Nederland inmiddels een discussie is ontstaan over de negatieve aspecten van het vuurwerk,  zoals geluidsoverlast en lichamelijk letsel ligt het niet voor de hand dat deze Nederlandse traditie in de komende jaren zal worden afgeschaft. De Duitse vuurwerkverkopers kunnen nog jaren kunnen profiteren van de Nederlandse vuurwerkgekte. Vuurwerk kopen in Duitsland is niet illegaal, mits je wel aan een aantal regels houdt. Je mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk vervoeren en je dient te melden bij inspectie leefomgeving en transport.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *