Marketing

Doelstellingen meten met een KPI dashboard

Doelstellingen meten met een KPI dashboard

U heeft al een geruime tijd een bedrijf en het loopt allemaal op rolletjes. U beheert uw eigen website en heeft wellicht al een bedrijfspagina op Facebook en Twitter, maar houdt u ook de gegevens bij van al uw inspanningen die u heeft geleverd. Deze inspanningen zijn niet voor niks geweest, het heeft u moeite, tijd en mogelijk geld gekost. Dit moet zichzelf uiteindelijk terugverdienen, dat hoeft niet perse in geld, maar het kan u ook extra naamsbekendheid opleveren.

Meten is weten

Als u uw gegevens wilt inzien, hoe doet u dat? Bekijkt u dat een voor een en slaat u dit allemaal in uw hoofd op of verwerkt u ze in Excel of een ander verwerkingsprogramma? Het nadeel hier van is dat dit soort programma’s niet zijn geoptimaliseerd om al uw ingezette media met elkaar samen te voegen tot een geheel om uw inspanningen inzichtelijk te maken.

Overzicht

Om dit soort media met elkaar te bundelen zijn KPI dashboards ontwikkeld die door middel van een software programma een duidelijk overzicht geeft van de gegevens. Het is belangrijk dat u voordat u een KPI dashboard gebruikt, duidelijke doelstellingen neerzet om deze binnen een bepaalde periode te bewerkstelligen. Door middel van zo’n dashboard kun je zelf die doelstellingen zelf vaststellen en op een later moment meten om te kijken of u nog op koers ligt volgens de verwachtingspatronen. Mocht het voorkomen dat een doel niet haalbaar is, dan kunt u de doelstelling tussendoor bijstellen. Het voordeel hiervan is dat de inspanningen onmiddellijk kunnen worden ingezien en de inspanningen achteraf niet voor niks zijn geweest.

Vruchten afwerpen

Zo ziet u het liefst dat de optimalisatie van uw website zijn vruchten heeft afgeworpen om uw vindbaarheid op Google te verbeteren. Of heeft u een Google Adwords campagne opgestart op een aantal zoekwoorden. Daarnaast is het ook mogelijk om social media met een KPI dashboard inzichtelijk te maken, hoeveel volgers heeft u kunnen bewerkstelligen? Hoeveel bezoekers op de social media pagina hebben daadwerkelijk hun weg naar uw website kunnen vinden en heeft dat bezoek op de website u wat opgeleverd. Door met een KPI dashboard te werken kunt u deze gegevens op een snelle manier naast elkaar zetten, u bespaart er tijd mee omdat alles meteen in cijfers en een grafiek worden omgezet.

KPI’s delen

Zo’n KPI dashboard kunt u natuurlijk voor uzelf houden, sommige gegevens kunnen ook voor uw werknemers heel interessant en waardevol zijn. Zij zijn per tenslotte de mensen die ook de mensen die ervoor zorgen dat de doelstellingen kunnen worden gehaald. U kunt zo’n KPI dashboard op een tv aansluiten op een prominente plek op kantoor. Medewerkers die langs lopen kunnen zo zien of dat de doelstelling wordt ingevuld naar ieder verwachtingspatroon.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *