Werken bij de DKDB – Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging
De DKDB, oftewel de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging is een speciale beveiligingseenheid van defensie. Om precies te zijn valt deze eenheid onder het KLPD, het Korps Landelijke Politiediensten. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging is misschien wel de bekendste beveiligingseenheid van onze staat. De leden van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging zijn verantwoordelijk voor het beveiligen van het Koninklijk Huis, gasten van het Koninklijk Huis, diplomaten en militaire attachees. Het specialisme van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging zit in het onopvallend beveiligen. Een DKDB-agent loopt niet te koop met zijn uitrusting maar gaat vaak vermomd als simpele privéchauffeur of bediende.
Oprichting van de DKDB en beveiligingsopdrachten
De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging is in 1944 opgericht en is gevestigd in Den Haag, Apeldoorn en Soestdijk. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging kenmerkt zich aan de onopvallende maar zeer professionele beveiliging. Leden van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging zijn standaard uitgerust met een 9x 19mm Walther P5 als handvuurwapen. In sommige situaties komt het ook voor dat men uitgerust wordt met de Heckler & Koch MP5.
De DKDB bepaalt niet zelf aan wie wel of geen recht heeft op beveiliging. De EBB (Eenheid Bewaking en Beveiliging) bepaalt op welke manier de DKDB haar beveiligingsopdrachten invult. De EBB is een orgaan van het NCTb, het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. De EBB maakt een analyse van de mogelijke dreiging en de bijkomende behoefte aan beveiliging. Op basis van deze analyse zal bepaald worden of, en hoe intensief deze persoon beveiligd zal worden door de DKDB.
Uitzondering voor het koningshuis en adviserende rol van de DKDB
Voor het koningshuis wordt echter een uitzondering gemaakt. Dit komt omdat beveiliging voor het koningshuis is vastgelegd in de grondwet als een verplichting voor de staat. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging zal dus te allen tijde verplicht zijn om het Koningshuis te blijven beveiligen.
Daarnaast doet de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging niet alleen aan uitvoerende en fysieke beveiliging. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging bezit over zoveel kennis van beveiliging dat zij ook een adviserende rol innemen. Zo kan de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging adviseren bij het beveiligen van een evenement wat georganiseerd wordt door het koningshuis. Zij kunnen in dit geval de gehele beveiliging inrichten en vervolgens zelf uitvoeren.
Toelatingseisen van de DKDB
De toelatingseisen van de DKDB zijn niet mild. Je hebt minimaal 5 jaar ervaring nodig in de beveiliging of 3 jaar ervaring bij de politie. Daarnaast bestaat het selectietraject uit enkele zware fysieke en mentale testen.
Benieuwd over alle toelatingseisen van de DKDB? Neem dan een kijkje op het Bodyguard en Persoonsbeveiliger Opleidingsplatform.