Maatschappij

Wat is auteursrecht?

Auteursrecht, ook wel “copyright”, u heeft er waarschijnlijk al wel eens van gehoord. Maar wat is auteursrecht nou eigenlijk precies? Wij vertellen u in dit artikel graag meer over auteursrecht, wat er allemaal onder auteursrecht valt en hoe u kunt optreden tegen inbreuk van dit recht.

Betekenis auteursrecht

“Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een merk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.” (Artikel 1 Auteurswet)

Uitleg auteursrecht

Wanneer iemand iets origineels maakt is het natuurlijk niet de bedoeling dat iemand anders hier zomaar mee aan de haal gaat. Hier is het auteursrecht voor in het leven geroepen. U kent dit recht misschien ook wel onder de Engelse term ‘copyright’. Het auteursrecht biedt iedereen die werken creëert auteursrechtelijke bescherming. Dit houdt in dat alleen de maker van dit werk mag beslissen over het gebruik van dit werk. Op deze manier worden deze werken beschermd tegen misbruik door anderen.

Intellectueel eigendomsrecht

Het auteursrecht valt onder het intellectueel eigendomsrecht. Het intellectuele eigendom is een verzamelnaam voor een aantal rechten dat is vastgesteld in nationale en internationale wetten. Onder het intellectueel eigendomsrecht vallen nog een aantal soortgelijke rechten: het merkrecht, het octrooirecht, het topografierecht, het modelrecht, het databankenrecht, het kwekersrecht en het handelsnaamrecht.

Optreden tegen inbreuk

Wanneer uw werk zonder uw toestemming wordt gebruikt, is het mogelijk om via de rechter verdere verspreiding van uw werk te voorkomen door dit te verbieden. Tevens is het mogelijk een vergoeding te vragen voor de schade die u geleden heeft.

Om op te treden tegen inbreuk van het auteursrecht kunt u een advocaat inschakelen. Er zijn verschillende advocaten met veel ervaring op het gebied van intellectueel eigendom. Zij kunnen u helpen om inbreuk aan te pakken.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *