Een overzicht van bekende huwelijkstradities
Een bruiloft moet eigentijds en uniek zijn. Om die reden zijn de aanstaande bruid en bruidegom druk bezig met de voorbereidingen voor het huwelijk. Er wordt druk gezocht naar een unieke trouwlocatie, een oogverblindende jurk en een bruiloft DJ (Tip: Psound).
Toch zijn er op iedere bruiloft bekende tradities die – vaak – in stand worden gehouden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het moment waarop de vader zijn dochter weggeeft? Of het moment waarop de bruidegom de bruid over de drempel tilt? Wij geven je een overzicht van de meest bekende huwelijkstradities.
De trouwringen
Een van de meest bekende huwelijkstradities is toch wel het uitzoeken en het omdoen van de trouwringen. De trouwringen die de bruid en bruidegom bij elkaar omschuiven – op de trouwdag – symboliseren de eeuwige liefde tussen hen. Volgens de traditie mag de basis van de trouwring niet onderbroken worden door bijvoorbeeld een steentje. Tegenwoordig kiezen echter veel stellen toch voor trouwringen met steentjes en andere onderbrekingen. De start van een blinkend huwelijk zullen we maar zeggen!
De sluier
Een andere oude huwelijkstraditie is dat de bruid op de bruiloft een sluier draagt. De gedachte achter deze huwelijkstraditie was dat de vrouw met haar sluier ondergeschikt was aan de man. Anno 2016 staat niemand meer stil bij deze oude gedachte. De sluier wordt gezien als een prachtig onderdeel van de jurk.
Over de drempel
Ook het tafereel van de bruidegom die zijn bruid over de drempel tilt is een huwelijkstraditie die we allemaal wel kennen. Je zult je vast afvragen waar deze traditie vandaan komt. Het antwoord hierop is dat men vroeger wilde voorkomen dat de bruid boze geesten uit haar ouderlijk huis meenam naar het huis van de bruidegom. Om dit te voorkomen werd de bruid over de drempel van het huis getild.
De bruid weggeven
De laatste bekende huwelijkstraditie die wij in dit artikel behandelen is het weggeven van de bruid. Tegenwoordig wordt dit gezien als een van de mooiste en meest emotionele momenten tijdens de trouwdag. Vroeger waren huwelijken echter vaak vooraf afgesproken en werd de bruid dus letterlijk weggeven door haar vader.