Maatschappij

Flexibele werkomstandigheden

Waar men vroeger nog verplicht werd om van acht tot vijf op kantoor aanwezig te zijn, is dit in de huidige samenleving een heel stuk anders. De algehele werksituatie is op veel vlakken verandert. De acht tot vijf mentaliteit is de deur uit. Overwerken wordt min of meer van je verwacht en wordt niet altijd uit betaald. Daarentegen hoef je niet iedere dag op kantoor aanwezig te zijn, er mag ook vanuit huis gewerkt worden. Dit wordt ook wel flexwerken genoemd, maar wat is het precies?

Wat is flexwerken?

Flexwerken is een effectievere manier van werken waarbij een win/win situatie voor de werkgever en de medewerker wordt gecreëerd. Door deze manier van werken wordt er niet gekeken naar de aanwezigheid van medewerkers maar naar de geleverde prestaties en resultaten. Daarnaast krijg je meer persoonlijke afspraken tussen medewerkers en leidinggevenden, op deze manier komen problemen sneller aan het licht en zijn leidinggevenden meer op de hoogte van de werkzaamheden die de medewerkers uitvoeren. Ook zullen de medewerkers meer verantwoordelijkheid krijgen en zullen zij het gevoel krijgen dat ze serieuzer worden genomen. Flexwerken zorgt ervoor dat medewerkers zelf kunnen bepalen waar en wanneer zij werken. Ze kunnen ervoor kiezen om thuis vanaf de middag tot de avond te werken maar ook een normale werkdag op kantoor. Op deze manier hebben zij de mogelijkheid om het naar wens in te plannen. Wel moeten bepaalde resultaten behaald worden.

Bring your own device

Een trend die ook steeds verder zijn opmars maakt in de banenwereld is het Bring Your Own Device (BYOD) principe. Dit principe gaat eigenlijk hand in hand met het flexwerken / nieuwe werken. Het woord zegt het zelf eigenlijk al: neem je eigen apparaat mee. Doordat men zelf kan bepalen waar men de werkzaamheden uitvoert zijn mobiele apparaten benodigd. Op deze manier wordt het flexwerken optimaal ondersteund. De komst van BYOD komt echter vanuit de ontwikkelingen vanuit de IT. Veel medewerkers kochten zelf de nieuwste gadgets en kwamen er achter dat deze ook voor zakelijke doeleinden goed gebruikt konden worden. Daarnaast kon er gekozen worden naar apparatuur die aan de persoonlijke behoeften voldeed, hierdoor wordt men sneller tevreden en stijgt de productiviteit. Vooral de smartphone heeft een enorme impact gehad op het bedrijfsleven. Waar men vroeger alleen kon bellen en sms’en met telefoon kan de smartphone tegenwoordig als mobiele werkplek gezien worden. Er kan op het internet gesurft worden, gemaild en bedrijfsapplicaties / apps kunnen geraadpleegd worden. Dit alles zorgt er voor dat er sneller en bovendien gemakkelijker gecommuniceerd kan worden.home-office-336377_640

Richt het kantoor flexwerk vriendelijk in

Nu de acht tot vijf mentaliteit de deur uit is moet er het een en ander verandert worden in het bedrijfspand. Veel medewerkers zullen met een laptop werken. Het is verstandig om hiervoor dockingstations te plaatsen waarmee gemakkelijk de laptop aan een beeldscherm, muis en toetsenbord gekoppeld kan worden. Door dit principe kan iedereen overal in het kantoorpand te werk gaan. Dit is vooral erg handig wanneer men een vergadering heeft of moet samenwerken met verschillende collega’s. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met duurzaamheid en gezonde werkplekken. De werkplekken moeten ergonomisch zijn en het plaatsen van LED verlichting speciaal voor kantoren door Fagerhult is aan te raden. Op deze manier kunnen kosten gedrukt worden en kunnen medewerkers naar wens de sterkte van het licht aanpassen. Een goede werkomgeving is nu eenmaal naar wens aan te passen.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *