Maatschappij

Van carrieretijger naar fulltime moeder

Tegenwoordig zijn veel vrouwen echte carrieretijgers. Ze gaan naar school tot ze een jaar of 25 zijn, willen dan carrière maken en kinderen komen pas na hun 35e. Dit geeft natuurlijk niets, een werkende moeder is net zo goed voor haar kroost als een fulltime moeder. Maar wat als het moederschap je helemaal veranderd? Heb je daar wel eens over nagedacht? Het kan zomaar zijn dat je totaal geen zin meer hebt om in je mantelpakje, op je hoge hakken voor dag en dauw op kantoor te verschijnen. Maar wat ga je dan doen? Wat zijn je opties?

Fulltime moeder

Natuurlijk is het een optie om fulltime moeder te worden. Dit moet natuurlijk wel financieel haalbaar zijn. Er zitten wel een aantal voordelen aan:

  • Je hebt geen kosten voor de kinderopvang
  • Je bent zelf geheel verantwoordelijk voor de opvoeding van je kindje
  • Je hoeft nooit rekening te houden met de beschikbaarheid van de oppas
  • Je ziet, leert en merkt alles aan je kind
  • Je hebt veel vrije tijd
  • Je hebt niet meer met een werkgever te maken

Er zitten echter ook een aantal nadelen aan:

  • Je bent financieel afhankelijk van je partner
  • Je bouwt zelf geen pensioen op
  • Er is maar 1 inkomen, het moet wel haalbaar zijn om hier een gezin van te onderhouden
  • Je krijgt een kleine wereld

Word gastouder

Ben je 100 procent omgeschakeld en spendeer je het liefst al je tijd met kinderen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om gastouder te worden. Als moeder zijnde kun je goed met kinderen om gaan, je hebt alleen wel een EHBO diploma nodig. De kosten van een EHBO cursus zijn te overzien. Verder moet je woning aan een aantal eisen voldoen en moet je natuurlijk over voldoende speelgoed, bedjes en ruimte beschikken. Je kunt je aansluiten bij een gastouderorganisatie en dan als eigen baas aan de slag.

Parttime werken

Parttime werken is natuurlijk ook een optie, maar is dit ook mogelijk bij je huidige baan? Vaak is een baan met veel verantwoordelijkheden niet weggelegd voor minder dagen per week. Je hebt immers te maken met deadlines, klantcontact en contact met andere afdelingen. Wanneer het toch mogelijk is om parttime te gaan werken heb je wel te maken met opvang voor je kindje. Dit brengt weer kosten met zich mee, tenzij er opa’s en oma’s zijn die graag op willen passen. Het voordeel van parttime werken is dat je jezelf blijft ontwikkelen, je een ander praatje hebt dan alleen maar babypraat en dat je een fijne afwisseling hebt tussen moeder zijn en je eigen ding.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *