HobbyVrijetijd

Het halen van het vaarbewijs

Het halen van het vaarbewijs

Droom je ervan een boot te besturen of misschien wel te kopen? Zie je jezelf al varen met mooi weer in je vrije tijd? Hoe heerlijk is het om in het weekend naar een haven ergens in Nederland te varen om hier een nacht te verblijven op je eigen boot. Dit kan worden gerealiseerd. De eerste stap die je hiervoor zal moeten zetten, is het halen van het vaarbewijs. Dit kan sneller dan je denkt.

Algemeen
Het vaarbewijs is verplicht voor motorboten die korter zijn dan 15 meter en die sneller varen dan 20 kilometer per uur door het water. Ook is het verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. Vaar je in dit soort boten zonder vaarbewijs, dan krijg je een fikse boete. Het beschikken over voldoende basiskennis van vaarregels en veiligheidsmaatregelen op het water is ontzettend belangrijk. Wil je op rivieren, kanalen en kleine meren varen, dan is Vaarbewijs I verplicht. Wil je ook op de grote wateren varen, dan is Vaarbewijs II verplicht. Het is vanaf je 18e mogelijk om je vaarbewijs te gaan halen.

Examen
Het examen zelf bestaat alleen uit een theorie-examen. Er is geen praktijkexamen. Dit klinkt simpel, maar vergis je niet. Het theorie-examen is de laatste jaren flink uitgebreid en moeilijker geworden. Velen onderschatten dit. Het examen Vaarbewijs I, dat eerst moet worden behaald, bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Voor het beantwoorden van alle vragen heb je een uur de tijd. Het examen wordt op 5 locaties in Nederland afgenomen. Het is mogelijk om de theorie zelf te leren, maar het volgen van een dagcursus voor het leren van de theorie is ook mogelijk.

Als je eenmaal je vaarbewijs binnen hebt, is het tijd om lekker te gaan varen. Met een gehuurde boot, of misschien wel met je eigen jacht. Lekker vissen met vrienden, borrelen met vriendinnen (alcoholvrij voor degene aan het stuur!), zeilen of samen een weekendje weg of op vakantie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bedenk je wel goed of je genoeg tijd hebt voor een boot. Het is zonde om een boot te kopen om er vervolgens nooit mee te gaan varen. Heb je weinig tijd, dan is het een betere optie om er af en toe een te huren. Maar heb je de tijd om regelmatig te gaan varen, dan is een boot zeker een goede investering.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *