Hobby

Gitaar elementen als upgrade

Al weleens gehoord van gitaar elementen? Als je in het bezit bent van een elektrische gitaar kan het woord ‘gitaar elementen’ je haast niet ontschoten zijn. Dat brengt ons direct bij het volgende, want gitaar elementen zijn namelijk een onderdeel van de elektrische gitaar. Nu zullen er wel een aantal zeggen: “Hey, maar dat klopt niet!”. Dat is inderdaad waar, want gitaar elementen kunnen ook als optioneel onderdeel worden geplaatst op akoestische gitaren. Er bestaat zelfs een tussenvariant, namelijk de ‘semi-akoestische gitaar’. Dit is een akoestische gitaar die ook gebruik maakt van gitaar elementen. Lees snel verder om meer te leren over gitaar elementen.Uitleg gitaar elementen

Wat zijn gitaar elementen?

Er is een reden dat gitaar elementen alleen worden toegepast op elektrische gitaren. Laten we eens beide gitaar soorten naast elkaar leggen, wat valt je op? Juist! De akoestische gitaar heeft een klankkast en de elektrische gitaar niet. Laat nou net de klankkast het geproduceerde geluid versterken. Omdat de elektrische gitaar geen klankkast heeft is het heel moeilijk om genoeg volume te produceren. Een versterker kan dan zeker niet ontbreken, maar hoe sluit je deze eigenlijk aan op de elektrische gitaar?

Allereerst moest er een manier worden bedacht om de trilling van de snaren om te zetten naar een signaal. Dit gebeurt nu door gitaar elementen. Gitaar elementen bestaan uit spoelen met daarin magneten. Ieder gitaar element creëert een magnetisch veld. Door de gitaar elementen onder de snaren te plaatsen wordt het magnetisch veld verstoord wanneer de snaar begint te trillen. Het verstoren van het magnetisch veld wekt een wisselspanning op. Deze wisselspanning is het input signaal voor de versterker.

Soorten gitaar elementen?

Er bestaan een aantal elementen voor de gitaar. Elk gitaar element heeft zo zijn eigenschappen. Neem bijvoorbeeld de ‘single coil pickup’, bestaande uit één spoel. Ook zijn er elementen met een dubbele spoel. Deze worden ook wel ‘humbuckers’ genoemd.

 

4/5 - (4 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *