Gezondheid

Zorg voor ouderen neemt af

Zorg voor ouderen neemt af

Ouderen krijgen tegenwoordig te weinig hulp aan huis, waardoor ze sneller vereenzamen en slechter eten en drinken. Het gaat hierbij niet alleen om professionele zorg, maar ook om mantelzorg. Dit is bevestigd door huisartsen en wijkverpleegkundigen. De zorg aan huis voor ouderen is onvoldoende.

Minder zorg door bezuinigingen
De oorzaak hiervan is dat er vanuit de overheid minder geld is voor professionele zorg aan huis. Er wordt veel bezuinigd. Een verpleeghuis is vaak duurder dan thuiszorg. Daarom kiezen veel ouderen eerder voor het laatste. Maar vaak zijn er niet genoeg financiële middelen om voldoende zorg aan huis te bekostigen. Daarom is het de bedoeling dat bekenden, zoals kinderen, andere familie en buren, bij zouden springen in de vorm van mantelzorg. In de praktijk blijkt echter dat dit te weinig gebeurt. Mantelzorgers zijn vaak al overbelast of wonen te ver weg en soms zijn er geen kinderen in het spel. Hierdoor krijg je de vervelende situatie dat ouderen vaker eenzaam zijn, slecht eten en drinken, veel vallen en geestelijk achteruit gaan.

Het belang van mantelzorg
Het is belangrijk dat de vereenzaming van ouderen wordt tegengegaan en dat ouderen gezond blijven. Aangezien er tegenwoordig niet meer genoeg mogelijkheden zijn voor voldoende professionele zorg is mantelzorg belangrijk. Een mantelzorger helpt met het huishouden en met fysieke hulp, zoals helpen met aankleden of eten. Buiten deze praktische hulp is een mantelzorger er ook om te praten met de oudere, om te voorkomen dat deze eenzaam wordt. Een mantelzorger komt meestal uit de sociale omgeving en is vaak familie. Denk hierbij aan kinderen, ouders of de partner. Soms is het ook een vriend, kennis of buur van de oudere. Door mantelzorg kan een oudere thuis blijven wonen en deelnemen aan de maatschappij.

Wat je zelf kunt doen
Wil je graag helpen, maar ken je geen ouderen in je omgeving die hulp nodig hebben? Dan zijn er verschillende instellingen of initiatieven waar jij bij aan kunt sluiten om te helpen. Zo kun je jezelf opgeven als vrijwillige thuishulp. Je gaat dan bijvoorbeeld voor ouderen om boodschappen, of je houdt ze gezelschap. Soms onderneem je ook iets leuks samen. Een andere mogelijkheid is jezelf aanmelden bij een stichting met vrijwilligers die op pad gaan met eenzame ouderen, zoals het Nationaal Ouderenfonds of Nationale Vereniging de Zonnebloem. Voor jou is het misschien een paar uur per week werk, maar voor een oudere maak je een wereld van verschil.

 

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *