Verschillende soorten zorg
In de zorg zijn er verschillende soorten zorg te vinden. Een paar voorbeelden hiervan zijn intramurale, extramurale en palliatieve zorg. We bespreken de meest voorkomende soorten zorg in dit artikel.
Intramurale en extramurale zorg
Intramuraal betekent binnen de muren. We spreken van intramurale zorg als de zorg binnen de muren van een zorginstelling is. De zorg moet minimaal 24 aaneengesloten uren bevatten. Bij intramurale zorg kun je denken aan zorg in een instelling, inrichting, een verpleeghuis of een ziekenhuis. Extramurale zorg is zorg die buiten de muren van een zorginstelling is. Denk aan huishoudelijke hulp, verzorging, verpleging en begeleiding. Dit valt vaak onder de thuiszorg. Een tussenstadium tussen deze twee soorten zorg is semimurale zorg. Dit is het geval als iemand niet 24 uur hoeft te worden opgenomen, maar ook niet geheel zelfstandig kan wonen. Denk aan een dagverblijf of een beschermde woonvorm. Er is ook nog transmurale zorg. Dit is een combinatie van intra- en extramurale zorg. Patiënten hebben beide vormen van zorg nodig. Er is dus bijvoorbeeld zorg in een ziekenhuis nodig en zorg thuis.
Curatieve zorg
Curatieve zorg is zorg die gericht is op het herstel van iemand. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts of ziekenhuiszorg. Dit is geen chronische zorg. Een voorbeeld van curatieve zorg is de zorg die iemand nodig heeft die bijvoorbeeld zijn voet heeft gebroken. Of iemand die een blaasontsteking heeft. Curatieve zorg is een veelgebruikte vorm van zorg.
Somatische zorg
Er wordt gesproken over somatische zorg als iemand een lichamelijke aandoening heeft en hiervoor behandeld moet worden. Denk bijvoorbeeld aan een chronische ziekte, zoals COPD. Vaak is intensieve zorg nodig. Het hoeft echter niet altijd chronisch te zijn, het kan ook gaan om tijdelijke zorg. Dit kan levensbedreigend zijn maar ook een aandoening die je beperkt in je dagelijkse leven.
Palliatieve zorg
Palliatieve zorg is zorg in de laatste levensfase. Iemand ligt op sterven en heeft verlichting nodig. Genezing is niet meer mogelijk. Dit kan lichamelijke zorg zijn, maar zeker ook psychische zorg. Op sterven liggen is niet alleen lichamelijk zwaar maar zeker ook geestelijk. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor de nabestaanden. Nabestaande zorg (rouwverwerking) is het helpen van de nabestaande met het verweken van hun rouw.