Gezondheid

Sporten goed voor een optimale nachtrust

Rennende sportersSporten zorgt voor een snellere stofwisseling, je sociale contacten worden verhoogd, bent overdag actiever, je voelt je fitter, zit lekkerder in je vel en zorgt ook voor een betere nachtrust. Kortom het is goed voor je gezondheid.

Slaapproblemen nemen de laatste paar jaren steeds meer toe, onze economie blijft draaiende door een 24/7 mentaliteit. Mensen werken langer door, piekeren over het werk, relaties lijden hieronder, je hebt minder vrije tijd en dit heeft ook weer effect op je nachtrust. Je slaapt onrustiger en stukken korter, deze negatieve effecten zijn na een week al merkbaar, waardoor de stress alleen maar mee toeneemt. Ruim 1 op de 5 Nederlanders heeft last van een slechte nachtrust, dit is een van de oorzaken en zo zijn nog veel meer aandoeningen de reden dat mensen slechter slapen.

Sporten is voor velen een uitlaatklep om de dagelijkse stress achterwege te laten, ze kunnen zich vol storten op het sporten en de stress helemaal vergeten. Na een goede work-out ben zijn ze vaak even uitgeput en na de work-out voelen velen zich stukken beter, opgefrist en fitter. Hoe meer je sport des te sterker wordt het lichaam en hoe beter de conditie wordt. Er zijn nog een aantal positieve factoren die worden opgelost door te sporten.

Rust na sporten

Tijdens het sporten ben je actief bezig om je spieren in te spannen. Ze worden constant aangespannen en ontspannen, dit is een intensief proces en je lichaam moet hier hard voor werken. Na een goede work-out heb je veel calorieën verbrand. Rust is juist een van de belangrijkste aspecten die meespelen om spiergroei en herstel daarvan te verbeteren. Luister goed naar je lichaam na een flinke sportsessie.

Hormonen

Door te sporten komen een aantal hormonen vrij in het lichaam vrij, zoals adrenaline uit de bijnieren en hormonen uit de hersenen als dopamine, endorfine, serotonine en ghreline. Dit zijn gelukmakende stoffen die zorgen dat je tijdens het sporten een blij gevoel krijgt en ook daarna werken de stoffen door in het lichaam. Dopamine en serotonine zijn de stoffen die daarvoor zorgen, endorfine zorgt ervoor dat je beter kan slapen omdat het de spanning in je lichaam verlaagd. Ghreline is een hormoon dat net als endorfine de spanning vermindert en zorgt ook voor een vermindering van stress.

Fit gevoel

Door te sporten voel je je fitter en meer thuis in je lichaam, je kan weer een stuk trotser in de spiegel naar jezelf kijken als je weer een goede work-out hebt doorstaan. Je zelfvertrouwen groeit en je eigenwaarde schiet ook omhoog. Dit zorgt ervoor dat je in het dagelijkse leven meer je mannetje staat tijdens stressvolle situaties.

Gezond patroon

Het is belangrijk dat je een gezond patroon aanhoud als je gaat sporten. Je kunt wel elke dag gaan sporten, maar hierdoor krijgt je lichaam niet genoeg rust. 3 keer sporten verspreid over de hele week is een gezonder en verstandiger idee, hiermee krijgt je lichaam minstens een dag de kans om helemaal te herstellen. Door veel te wandelen of fietsen naar je werk of kan je tenminste 30 minuten per dag aan je lichaamsbeweging komen, zonder dat je hierbij je lichaam te zwaar belast.

Let er ook op dat je niet vlak voor het slapen flink gaat sporten, hou ruim 3 uur aan tussen de tijd dat je gaat sporten en voordat je je gaat opmaken voor de nachtrust. Een optimale nachtrust bereik je ook door goed slaapmateriaal aan te schaffen bij www.slaaploods.nl om je lichaam de rust te geven die het verdiend.  

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *