Gezondheid

Wat is crossfit en wat zijn de effecten?

Je hoort het steeds vaker, mensen die aan crossfit doen. Maar wat is het eigenlijk, wat zijn de verschillen met gewoon fitness en wat zijn de effecten op je lichaam? Het wordt gezien als een van de grootste trends op het gebied van sport en beweging. Je ziet steeds vaker dat mensen kiezen voor crossfit of fitness, in plaats dat zij een sport kiezen als voetbal of tennis. Met crossfit en fitness kun je namelijk gericht spiergroepen trainen, wat ervoor zorgt dat mensen meer controle hebben over hoe hun lichaam eruit ziet. Dit zorgt voornamelijk voor het grote succes van sporten als crossfit.

De voordelen van crossfit

Een van de grootste voordelen van crossfit is, de naam zegt het al; je wordt er fitter van! Doordat het vaak een combinatie is van verschillende soorten oefeningen, train je zowel je kracht als je conditie. Zo train je ook op je zwakke punten. Vind je bijvoorbeeld dat je wat weinig kracht in je armen of benen hebt? Dan kun je dat met crossfit goed verbeteren. Daarnaast kan iedereen het. Ja, ook als je al moet hijgen bij het traplopen of altijd overal met de auto naartoe gaat. Ook jij kan het! Crossfit is er op verschillende niveaus en iedereen kan dus meedoen. Als je conditie of kracht nog niet zo goed is, dan zul je snel verschil merken!

Andere voordelen van crossfit zijn dat ook je relatie met anderen erop vooruit kan gaan. Ga je samen naar crossfit, dan schept dat een band. Daarnaast train je altijd in groepen, wat ervoor zorgt dat iedereen gemotiveerd is en blijft. Je helpt elkaar! Zo doe je ook voldoende sociale contacten op, meer dan als je in de sportschool op je loopband staat.

De nadelen van crossfit

Ja, crossfit is een ideale manier van fit worden en fit zijn. Toch heeft het ook een aantal nadelen, zoals dat met veel sporten het geval is. Allereerst is het niet slim om elke dag te gaan crossfitten. Dat is simpelweg niet goed voor je lichaam; het zijn vaak zware trainingen en je lichaam moet daarvan uit kunnen rusten. Houd dus altijd zeker een dag rust tussendoor!

Daarnaast word je met crossfit niet specifiek in één ding heel erg goed. Ga je echt een sport doen zoals voetbal of tennis, dan word je goed in het spelletje en kun je bijvoorbeeld winnen. Dit is bij crossfit niet het geval. Je doet veel verschillende oefeningen en winnen is er niet bij, behalve natuurlijk als je je eigen doelen haalt. Wil je echt specifiek ergens goed in worden, dan kun je natuurlijk wel enkel daarop trainen. Let er dan wel op dat je dit specifieke deel niet overtraint, dan maak je namelijk grotere kans op blessures. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *