GezondheidHobby

E-sigaret kopen

esigaret-kopenJe wilt een e-sigaret aanschaffen? Als we je één ding kunnen aanraden, dan is het dat wel! Al vele (ex-)rokers gingen je voor. Elektrisch roken is sterk in opkomst en daarom wordt er zoveel over geschreven. Dan kunnen wij natuurlijk niet achterblijven… Op deze pagina gaan we verder in op de Nederlandse wetgeving omtrent elektrisch roken, het roken van e-sigaretten en dat in relatie met de gezondheid en tenslotte bekijken we hoeveel financiële voordelen elektrisch roken jou oplevert.

 

Regels elektrisch roken

regels-elektrisch-rokenDe overheid voelt zich verplicht om de regels rondom het gebruik van de e-sigaret aan te scherpen. Tot voorheen kon men op alle plekken gewoon nog ‘dampen’ maar mogelijk komt daar in de toekomst verandering in. Vanaf eind 2014 gold er al een rookverbod voor de gehele horeca. Vermoedelijk geldt dit verbod straks ook voor elektrisch roken. Echter bevatten e-sigaretten geen tabak. De overheid moet dan wel met goede argumenten komen willen ze het verbod op elektronisch roken in openbare gelegenheden, zoals in restaurants en cafés, verbieden. Je zou namelijk kunnen denken dat de damp die vrijkomt met elektrisch roken niet schadelijk is voor de omgeving, aangezien er geen verbranding plaats vindt. Al is het laatste twijfelachtig volgens sommige organisaties. In elk geval kan je stellen dat een e-sigaret kopen vele malen verstandiger is dan het roken van ‘echte’ sigaretten, aangezien er in tabaksrook tientallen zo niet honderden schadelijke stoffen zitten. Deze zijn bij inademing kankerverwekkend. Tot zover de regels omtrent elektrisch roken. In het volgende kopje meer aandacht aan de gezondheid!

 

E-sigaret kopen: Gezonder dan sigaretten?

esigaretOm maar meteen to the point te komen: E-sigaretten bevatten geen tabak en dus vindt er ook geen verbranding plaats. Normaal gesproken komen er bij verbranding van producten schadelijke stoffen vrij. Dit is ook met tabak het geval. Inhaleer je tabaksrook, dan komen er miljoenen schadelijke deeltjes je lichaam binnen via je longen. Veel van die deeltjes blijven voor altijd in het longweefsel zitten. Zij gaan daar vroeg of laat ontstekingen veroorzaken en een ontsteking kan uitgroeien tot kanker. E-sigaretten beschikken alleen over ene e-liquid. In deze vloeistof zit de nicotine die, wanneer het wordt verhit, samen met de waterdamp geïnhaleerd kan worden. Je krijgt dus de verslavende en tevens schadelijke stof nicotine binnen maar daar blijft het dan ook bij… De conclusie is vervolgens makkelijk te trekken: Elektrisch roken is minder ongezond dan het roken van echte sigaretten, aangezien je geen teer, koolmonoxide en tal van andere stoffen binnen krijgt. Overigens bevatten vrijwel alle e-liquids wel geur- en smaakstoffen. Echt duidelijk is het nog niet of deze stoffen ook schadelijke effecten hebben op het lichaam.

 

Fabrikanten voegen bijvoorbeeld Propyleen Glycol en/of Vegetable Glycerine toe aan het e-liquids. In principe zijn dit ongevaarlijke stoffen, mits je deze niet in grote hoeveelheden binnen krijgt. Deze stoffen worden overigens ook door fabrikanten van inhalers voor astmapatiënten gebruikt. Diacetyl wordt door sommige fabrikanten ook in e-liquids verwerkt. Zo zit dit middeltje ook in bijvoorbeeld popcorn, als smaakversterker.

 

E-sigaret kopen is goedkoper dan tabaksproducten

Naast het gezondheidsaspect en de reden dat je op de meeste plekken gewoon kan dampen, is ook geld natuurlijk iets om rekening mee te houden. Want hoe goedkoop is elektronisch roken nu eigenlijk? Stel, je betaalt voor een pakje traditionele sigaretten €6 en rookt 2 pakjes per week. Gedurende één maand geef je dan ongeveer €48 uit. Voor een beetje een goede e-sigaret betaal je tussen de €75 en €100 en een flesje e-liquid (waar je zo een maand mee kan doen) kost je maar enkele euro’s. Reken zelf maar uit wat het geldvoordeel is…. Na 2 maanden heb je de aanschaf van een goede starset er al uit! Maar er zijn ook voldoende goede startsets voor minder geld verkrijgbaar. Afhankelijk van het soort e-sigaret moet je alleen eens in de zoveel maanden je batterij vervangen en eventueel de verdamper. Dit zijn echter verwaarloosbare onkosten.

4.6/5 - (10 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *