Gezondheid

Dingen die je beter niet kunt doen voor het slapen

Dingen die je beter niet kunt doen voor het slapen

Slapen is een van de belangrijkste dingen die je doet. Met te weinig slaap kun je niet functioneren en gaat je gezondheid enorm achteruit. Je bent niet voor niets ongeveer een derde van je leven aan het slapen. Het is daarom belangrijk dat je zo goed mogelijk slaapt. Voor een goede nachtrust is het van belang dat je in een goed bed slaapt. Ook zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt doen voordat je gaat slapen.

Je telefoon mee naar bed nemen 
Haal alle elektronica weg uit de slaapkamer. Een televisie, je telefoon, een iPad of een laptop. Hoe verleidelijk het ook is om voor het slapen nog even je berichten te checken of serie te kijken in bed, het zorgt ervoor dat je minder snel in een goede slaap terecht komt. Het licht van de apparaten zorgt ervoor dat je het slaaphormoon melatonine verstoort en daarmee dus ook je nachtrust.

Alcohol, koffie of thee drinken
Hoe verleidelijk het ook is om nog een lekker wijntje of theetje te drinken voor het slapen gaan, doe het niet. Koffie en thee zorgen ervoor dat je lang wakker ligt. In beiden zit namelijk cafeïne, een stofje dat ervoor zorgt dat je alert blijft. Na het drinken van alcohol val je misschien sneller in slaap, maar het zorgt er wel voor dat de kwaliteit van je slaap achteruit gaat.

De verwarming aanzetten
Ook als je een koukleum bent is het niet verstandig om de verwarming aan te zetten voor het slapen. Voor een goede nachtrust heb je namelijk frisse lucht nodig. Nog beter is dus om je raam voor het slapen een klein stukje open te zetten. De ideale temperatuur in de slaapkamer is rond de 18 graden.

Je werk afmaken in bed
Om deadlines te halen hebben mensen vaak de neiging om voor het slapen nog even iets af te maken in bed. Maar dit is niet verstandig. Werken levert eerder stress dan ontspanning op, zeker in bed. Op deze manier ga je je bed met werk associëren en kom je lastiger in slaap.

Sporten
Sporten is gezond, bewegen zorgt ervoor dat je ‘s nachts beter slaapt. Toch is het niet goed om te kort voor het slapen te sporten. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder snel in slaap valt. Van sporten word je namelijk actief, terwijl je voor het naar bed gaan juist ontspannen moet zijn om goed te kunnen slapen.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *