Alles over een vluchtkoffer
Alles over een vluchtkoffer
Gefeliciteerd, je bent zwanger en bijna uitgerekend! Als je zwanger bent, heb je te maken met een hele uitzetlijst. Onderdeel van deze lijst is een vluchtkoffer, wat op dit punt in je zwangerschap erg van belang is. Mocht je onverwachts bevallen, dan heb je altijd een vluchttas klaar staan. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat moet er precies in je vluchtkoffer zitten? En wanneer is het verstandig om deze klaar te hebben staan?
Wanneer zet je hem klaar?
Aangeraden wordt om uiterlijk 3 weken voor de datum dat je bent uitgerekend je vluchttas klaar te hebben staan. Uiteraard kun je je vluchtkoffer al eerder gaan inpakken, dan kun je hem altijd nog aanvullen met dingen die je bent vergeten. Ook als je thuis gaat bevallen is het aan te raden om een vluchttas klaar te zetten. Mochten er complicaties optreden, dan kun je rustig naar het ziekenhuis zonder dat je alles nog snel bij elkaar moet zoeken. Het is niet fijn om tijdens de bevalling na te moeten denken over alle spullen die je thuis bent vergeten.
Wat stop je erin?
De belangrijkste items die je mee moet nemen, zijn eigenlijk dingen die je van tevoren niet in kunt pakken. Denk aan je telefoon, portemonnee, pasjes, identiteitsbewijzen, opladers en sleutels. Andere belangrijke dingen die je wel in kunt pakken zijn verzekeringspapieren en andere belangrijke papieren, het geboorteplan, belangrijke telefoonnummers (de verloskundige, de dokter, familie, vrienden enzovoorts) en een camera met oplader. Je wilt dit bijzondere moment natuurlijk wel vast kunnen leggen. Overige spullen die je nodig hebt zijn toiletspullen, kleding voor jou en je baby, het kraampakket, eventuele medicijnen, een bril en/of lenzen, eten en drinken en wat vermaak. Denk voor je baby ook aan luiers, dekentjes en doeken en een Maxi-Cosi.
Partner
Het is niet alleen belangrijk om een vluchttas klaar te zetten met spullen voor jou en je baby, ook voor je partner is het van belang om een vluchttas klaar te hebben staan. Natuurlijk kan je partner na de bevalling makkelijker op en neer naar huis gaan, maar dit komt niet altijd goed uit. Daarom is het handig als hij of zij ook al alles klaar heeft staan. Denk aan wat extra kleding, vermaak, eten en drinken en toiletspullen.
Denk qua voorbereiding niet alleen aan je vluchtkoffer, maar ook aan het regelen van opvang voor eventuele kinderen of huisdieren tijdens de bevalling. Zorg ervoor dat er altijd iemand klaar staat om kinderen of huisdieren op te vangen, mochten jullie onverwachts naar het ziekenhuis moeten.