Gezondheid

5 gemeentelijke begraafplaatsen in Zwolle

Elke uitvaart is weer anders. En dat is maar goed ook. Want iedereen heeft er andere ideeën en wensen over. Zo zijn er veel mensen die graag in hun eigen woonplaats willen worden begraven. Maar wat zijn de mogelijkheden in Zwolle? De gemeente onderhoudt en beheert vijf verschillende begraafplaatsen. Daarnaast bestaan er drie particuliere rustplekken. In deze blog behandelen wij ze kort.

Begraafplaats Windesheim

In 1917 nam gemeente Zwollerkerspel begraafplaats Windesheim van de Hervormde Kerk over. Tegenwoordig bestaat de rustplaats uit twee delen. Op het oude deel worden alleen nog maar bijzettingen gedaan. Binnen het nieuwe deel is er echter nog voldoende ruimte voor nieuwe graven. U vindt hier vooral overleden inwoners van de wijk Windesheim.

Begraafplaats Meppelerstraatweg

De oudste gemeentelijke begraafplaats van Zwolle vindt u aan de Meppelerstraatweg. Deze is in 1824 voor het eerst in gebruik genomen. Helaas worden er sinds 1954 geen nieuwe graven meer uitgegeven. In uitzonderlijke gevallen vinden er nog wel bijzettingen in familiegraven plaats. Tegenwoordig staat het meer bekend als een bijzondere trekpleister voor wandelaars.

Begraafplaats Voorst

In 1933 werd begraafplaats Voorst opgericht. Deze bevond zich toentertijd in de gemeente Zwollerkerspel. Door het samengaan van verschillende gemeenten maakt het echter sinds 1967 deel uit van Zwolle. Vandaag de dag worden vooral bewoners van de wijken Westenholte en Stadshagen op deze laatste rustplaats begraven.

Begraafplaats Het Heilige Kruis

Het Heilige Kruis is de oudste buitenkerkelijke begraafplaats binnen gemeente Zwolle. In 1377 is het voor het eerst in gebruik genomen. Deze plek kent dan ook een rijke geschiedenis. Zo stortte in 1703 de kapel in. Dit was het gevolg van een hevige storm. Helaas sloot de gemeente deze laatste rustplaats in je jaren ‘60. Er vinden dan ook geen begrafenissen meer plaats.

Begraafplaats Kranenburg

De laatste gemeentelijke begraafplaats van Zwolle is in 1928 ontworpen door het architectenbureau H. Copijn & Zoon. Door de prachtige natuur is Kranenburg erg geliefd onder wandelaars en vogelspotters. Daarnaast zijn er binnen het begraafpark gedeelten speciaal ingericht voor Chinezen en Islamieten. Laat u zich liever cremeren? Dat kan op deze begraafplaats ook. Het crematorium valt echter niet onder het beheer van de gemeente.

Particuliere begraafplaatsen

Naast de bovenstaande begraafplaatsen zijn er ook particuliere plekken in Zwolle te vinden. Deze zijn eigendom van een kerkelijke organisatie of een stichting. In Zwolle vindt u drie van dit soort begraafplaatsen. Zo vindt u het Bergklooster op een oude rivierduin langs de Vecht. Een Joodse begraafplaats aan de Luurderschans. En het R.K. Kerkhof aan de Bisschop Willebrandlaan.

In Zwolle zijn er vijf gemeentelijke begraafplaatsen te vinden. Namelijk: Windesheim, Meppelerstraatweg, Voorst, Het Heilige Kruis en Kranenburg. Daarnaast kent de stad drie particuliere rustplaatsen: het Bergklooster, de Joodse begraafplaats en R.K. Kerkhof. Heeft u hulp nodig bij het maken van een passende keuze? Een goede uitvaartbegeleiding in Zwolle helpt u verder.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *