Geldzaken

Wat is het voordeel van een slimme energiemeter

Steeds meer consumenten en kleine bedrijven zijn in het bezit van een slimme energiemeter. Dit is een digitale meter waar op u het energieverbruik en elektriciteitsverbruik kunt aflezen. Niet alleen geeft het u inzicht in uw verbruik, maar ook de netbeheerder kan het van een afstand aflezen.

Gratis installatie

Vanaf 2015 is het project gestart om elk huishouden en bedrijf een slimme energiemeter aan te bieden. Vanaf 2020 zou iedereen over een slimme meter moeten beschikken. Het ontvangen en installeren van de energiemeter is gratis, behalve als u een meter eerder wilt ontvangen dan dat het u aangeboden wordt, of dat u het aanbod eerst afslaat en op een later moment alsnog een slimme meter wilt laten plaatsen.

Wat zijn de voordelen van de slimme meter?

Aan een slimme meter zitten diverse voordelen verbonden. Zeker als het gaat om zakelijke energie. In de zakelijke wereld kost tijd geld en kan de aanschaf van een slimme meter dus zeker voordelen opleveren. U leest hier de belangrijkste voordelen van een energiemeter.

Niet langer zelf meterstanden doorgeven of meteropnemers binnen laten

U herkent het vast wel, u krijgt een bericht van uw energieleverancier dat u de meterstanden door moet geven. U stelt het doorgeven uit tot het laatste moment en misschien krijgt u zelfs een herinnering dat u nu toch echt de meterstanden moet gaan doorgeven. Ook al kost het niet heel veel tijd, met een slimme meter heeft u dat ‘gedoe’ niet meer. De energieleverancier heeft zicht in uw energie- en elektriciteitsverbruik, mits u de slimme meter heeft aan staan. U kunt er ook voor kiezen om de slimme meter uit te zetten, dan heeft alleen u inzicht in het verbruik en moet u de meterstanden zelf doorgeven aan de energieleverancier.

De energierekening is nauwkeuriger

Het komt regelmatig door dat de meterstanden niet goed afgelezen worden, waardoor de kosten soms hoger uit kunnen vallen. In het geval dat u niet de meterstanden doorgeeft, zal de energieleverancier een schatting maken, ook in dat geval kunnen dus de kosten hoger uitvallen. Een slimme energiemeter houdt het verbruik nauwkeurig bij en geeft het door aan de netbeheerder.

 

 

 

Elke twee maanden een overzicht van uw energieverbruik

Als u de slimme meter aan heeft staan en de netbeheerder dus inzicht heeft in uw verbruiksgegevens, dan krijgt u iedere twee maanden een kosten- en verbruiksoverzicht opgestuurd. In dit overzicht staan de volgende gegevens:

  • Uw verbruik
  • Een vergelijking met eerdere jaren
  • Een vergelijking met andere bedrijven
  • Een indicatie van de kosten

Sommige energiebedrijven geven nog meer informatie, dat verschilt per leverancier.

Een slimme meter is niet zo zeer een besparing van geld, maar wel als u tijdsbesparing ook rekent als een kostenbesparing. En doordat u meer zicht heeft op uw energieverbruik, kunt u mogelijk ook slimmere keuzes maken in het gebruik van bepaalde apparaten. Een andere optie dat u veel geld kan besparen is door de kosten van zakelijke energie te vergelijken op Gazprom Energy. Met een slimme meter kunt u gemakkelijk overstappen van energieleverancier, zonder dat u de meterstanden moet doorgeven.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *