GeldzakenInternetWoning

Hypotheekadvies? Hoe pak je dat aan?

Het aankoop van een woning is een van de zwaarste beslissingen die je in je leven neemt. En zo een beslissing neem je niet zo maar. De keuze voor je huis en hypotheek heeft namelijk lange termijn effecten voor je financiële situatie. Daarom neem je deze besluit ook vaak niet alleen. Je laat je zo goed mogelijk adviseren door personen die oordeelkundig zijn en kennis van huidige financiële situaties hebben. Dit maakt de keuze voor een geschikte hypotheekadviseur dan ook extra doorslaggevend. Waar moet je op letten als je een hypotheekadviseur wilt uitpikken? Terwijl de meeste mensen voornamelijk kijken naar de tarieven en totale kosten, zijn er meer aspecten die belangrijk zijn. Je kan immers voor een adviseur kiezen met erg lage tarieven, maar als die adviseur jou niet goed ondersteunt bij het nemen van de juiste beslissingen, kan je uiteindelijk op hogere kosten uitkomen. Bij het uitzoeken van een adviseur moet je op volgende punten letten:

Tarieven
Dit is natuurlijk een van de voornaamste pijlers. Bij het aankoop van een woonhuis komen aanzienlijk wat kosten bij en je wilt vanzelfsprekend de kosten zo min mogelijk houden. Op dit moment kan je 103% van de koopsom lenen en dit wordt de komende drie jaar elk jaar met 1% verlaagd naar 100%. Dit houd in dat je binnenkort niet meer kunt lenen dan de koopsom van je huis. Alle andere uitgaven zoals notaris, hypotheekadviseur, overdrachtsbelasting etc. moet je dan zelf betalen. Om die kosten gering te houden moet je dus bij elk kostenpost proberen voor de beste prijs/kwaliteit verhouding te kiezen. De tarieven van hypotheekadviseurs variëren enorm. Je vindt adviseurs met Compleet advies tarieven tussen €1000 en €4500. Doorgaans zegt de tarief ook iets over de inspanning en betrokkenheid van de adviseur. Een deskundige die €1000 vraagt zal vanzelfsprekend niet 100 uur aan jouw hypotheekproject besteden, dus om goede uurtarief over te houden zal die proberen om zo doelmatig mogelijk te werk te gaan. Dit hoeft natuurlijk niet onjuist te zijn, maar daar moet je wel op letten.

Beoordelingen en reviews
De hypotheekadviseurs hebben op hun websites altijd pakkende verhalen en woorden. Alles is mogelijk en ze zijn volgens hun zelf de meest bekwame adviseur binnen hun eigen streek. Maar niets is belangrijker dan belevenis en ervaring van een persoon die met een adviseur gewerkt heeft. Hij of zij weet immers exact hoe die persoon is, en of die vakbekwaam genoeg is, of die betrouwbaar is en behulpzaam. Vandaar moet je voordat je een hypotheekadviseur gaat selecteren kijken naar wat mensen over de adviseur zeggen. Op de website van hypotheekadviseurvergelijk kun je behalve vergelijken van hypotheekadviseurs ook de ervaringen van mensen lezen. Doe daar je voordeel mee!

Diploma en opleidingen
Een hypotheekadviseur moet weten waar hij over praat. Hij moet de financiële wereld rondom hypotheken goed kennen. Hij moet op de hoogte zijn van meest recente wet- en regelgeving. Om die reden zijn hypotheekadviseurs ook gedwongen om bepaalde erkende opleidingen te volgen. Echter de ene adviseur heeft meer opleidingen dan de ander. Dat geeft bepaalde mate van deskundigheid aan. Kijk en vraag dus ooknaar diploma’s die een adviseur heeft . MFP (Master in Financial Planning) en FFP (Gecertificeerd Financieel Planner) zijn een van de meest bekende en waardevolle opleidingen. Kijk op deze website van landsmanenteune.nl naar een lijst van erkende opleidingen/titels.

Bereikbaarheid
Je wilt een adviseur die altijd bereikbaar is. Je zult tijdens je hypotheek aanvraag continu met vragen komen te zitten. Wat is de stand van mijn aanvraag? Welke kosten komen nog meer bij? Kan ik een nieuwe badkamer mee financieren? Je wilt al deze vragen snel beantwoord hebben. Daarom wil je continu zonder enige drempel je adviseur kunnen bellen/mailen en je vragen stellen. Daarom moet je dus ook heel goed kijken op welke manier een adviseur toegankelijk is. Bijvoorbeeld alleen aan kantoor, via de webcam/mail, telefonisch of ook bij jouw thuis!

4.7/5 - (8 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *