Geldzaken

Bereid je goed voor op een sollicitatiegesprek voor een sales functie

Het is een open deur dat je je voor elk sollicitatiegesprek goed moet voorbereiden. Ook voor een sales functie is dit super belangrijk. Als je een aantal sales vacatures hebt gezien, voor commerciële functies die jij graag wilt vervullen, dan is het tijd om te solliciteren. Misschien wordt je uitgenodigd bij één of meer bedrijven. Het is dan goed om je hierop voor te bereiden. Bedenk van tevoren wat er in zo’n gesprek kan worden gevraagd. Hoe bereid je je hierop voor en welke vragen zou je kunnen verwachten? Wat zijn do’s en don’ts? Dat lees je in dit artikel.

De voorbereiding

Door je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, leg je een goede basis voor een succesvolle presentatie van jezelf. Lees je in in het bedrijf of de organisatie, bedenk inhoudelijke vragen waar je antwoord op wilt en denk na over de kleding die je gaat dragen. Inlezen in het bedrijf of de organisatie zorgt ervoor dat je geïnteresseerd overkomt. Laat dit tijdens het gesprek subtiel vallen, dan merken je gesprekspartners dat je jezelf hebt voorbereid. Bedenk goede inhoudelijke vragen waar je antwoord op wilt, schrijf deze op in je kladblok en neem deze (met pen) mee naar het sollicitatiegesprek. Dan kun je de antwoorden er gelijk bijschrijven. Deze vragen kunnen gaan over bijvoorbeeld het bedrijf, zoals het aantal werknemers, maar ook over de functie zelf zoals de werktijden en werkplek. Kies de juiste kleding, passend bij het bedrijf. Kleed je liever iets te netjes dan te casual. Dan ziet het bedrijf dat je het echt serieus neemt.

Verwacht alles

Naast antwoorden die je moet voorbereiden op de vaak gevraagde basisvragen als: “Vertel eens wat over jezelf”, “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”, “Waarom wil je deze baan?” en “Wat trekt je aan in dit bedrijf?”, moet je er ook vanuit gaan dat er andersoortige vragen worden gesteld. Vragen die je niet 1, 2, 3 verwacht en die wat dieper gaan. Maar ook vragen waarvan je denkt: “Wat heeft dit met de functie te maken?” komen soms aan de orde. Vooral als je op sales vacatures solliciteert kunnen dit soort vragen gesteld worden. Vragen die misschien wat gek zijn en die je niet verwacht, behoeven creatieve antwoorden. Van iemand die een sales functie bekleedt, wordt vaak verwacht dat deze persoon creatief is. Dat kan het bedrijf testen door middel van het stellen van zulke vragen.

Don’ts en do’s

Er zijn een aantal dingen die je absoluut niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek en een aantal dingen die je juist wel moet doen. Een grote ‘don’t’ tijdens een sollicitatiegesprek is om alleen maar over jezelf te praten en niks te vragen. Ook te laat komen is echt iets wat niet kan. Zorg ervoor dat je optijd bent. Liever twintig minuten te vroeg dan vijf minuten te laat. De grootse ‘do’ is jezelf voorbereiden, zoals eerder in dit artikel is benoemd. Daarnaast is het absoluut goed om iets vroeger dan de afgesproken tijd te arriveren op je sollicitatiegesprek. Vaak krijg je dan alvast wat te drinken aangeboden en kun je even wachten ergens in het kantoor. Wees vooral jezelf en denk na over je presentatie. Je kunt het, succes!

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *