Geldzaken

4 tips voor een presentatie die geld oplevert

Met trillende handen zit je achter de laptop. Buiten is het donker en de klok slaat 10 keer. De deadline komt steeds dichterbij. Want morgenochtend moet die presentatie écht af zijn. En je hebt nog niets op papier staan. De druk is hoog. Want je weet: een goede presentatie levert nieuwe klanten op. En een slechte kost juist geld. Lees daarom onze blog voor de beste tips.

1. Wees kort maar krachtig

Natuurlijk, je hebt jouw publiek heel wat te vertellen. Anders had je jouw gasten wel een e-mail gestuurd of tijdens een vergadering bijgepraat. Maar overspoel ze niet met onnuttige feiten en verhalen. Blijf bij de absolute kern en wees kort, maar krachtig. Beantwoord alleen de vragen die belangrijk zijn. Vraag je tijdens het schrijven daarom altijd af: kunnen jouw gasten iets met deze informatie?

2. Gebruik de presentatie spaarzaam

Misschien kom je ze in het bedrijfsleven vaak genoeg tegen. Presentaties vol met tekst, bulletpoints en complexe schema’s. Hartstikke vermoeiend voor het publiek natuurlijk! Een goede presentatie is enkel ondersteunend van aard. Het is dus geen samenvatting en herhaalt niet wat je al hebt verteld. En wil je dat het publiek zich op bepaalde momenten alleen op jouw focust? Voeg dan eens een lege slide toe.

3. Gebruik beelden

In de alinea hierboven stellen we al dat een presentatie jouw verhaal vooral moet ondersteunen. Dit is het makkelijkst wanneer je gebruik maakt van beelden. Mensen – en dus ook jouw publiek – zijn visueel ingesteld. Ze pikken de informatie daarom ook sneller op, wanneer je ze voorziet van handige schema’s, afbeeldingen of grafieken. Gebruik echter niet te veel animaties. Deze zijn niet alleen vermoeiend, maar trekken ook de aandacht van jouw verhaal weg.

4. Zorg voor goed materiaal

Tot slot is niets zo vervelend als gasten die je niet kunnen verstaan. Of dat ze de tekst op jouw presentatie niet kunnen lezen. Zorg daarom altijd voor hoogwaardige audiovisuele producten. Denk bijvoorbeeld aan een draadloze microfoon met frequenties, een goede geluidsinstallatie en een scherpe beamer.

Heb je een belangrijke presentatie op de planning staan? Dan wil je natuurlijk niet ten onder gaan aan de zenuwen. Bereid jouw presentatie daarom goed voor. Wees to the point. Gebruik alleen ondersteunende teksten en beelden. En zorg voor hoogstaande audiovisuele materialen. Zo ben je gegarandeerd goed voorbereid. Veel succes!

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *