Gadgets

Fotograferen met een smartphone

Ondanks dat smartphones nooit zullen opwegen tegen alle functies van een spiegelreflexcamera, kunnen ze tegenwoordig toch erg goede foto’s maken. Het grote voordeel van een smartphone is vooral dat je deze eigenlijk altijd in je broekzak of tas hebt zitten. Het is dus niet raar, dat er steeds meer foto’s mee worden gemaakt. Ben jij zo iemand die bijna altijd foto’s maakt met een smartphone? LINK Fotografie is expert in het maken van foto’s en geeft tips.

1 – Houd je telefoon stil

Het lijkt voor de hand liggend, maar het stilhouden van je telefoon is soms nog best lastig. Voor een mooie foto, is dit natuurlijk wel essentieel. Met je telefoon ben je geneigd om snel bewegend een foto te maken, zoals bij het lopen. Houd je telefoon dicht tegen je lichaam of tegen een object voor extra stabiliteit.

2 – Macro fotografie

Smartphones zijn erg goed in macrofotografie, dat komt door de compacte sensor waardoor je snel en gemakkelijk kunt scherpstellen. Ook kun je snel wisselen in scherpheid tussen het object of de achtergrond.

3 – Voldoende licht

Dit is waarschijnlijk het meest lastige aan foto’s maken met je smartphone, zorg altijd voor voldoende licht. Zeker ‘s avonds of overdag in de winter zorgt de donkere buitenlucht voor problemen. Er komt vrijwel altijd een grijze ruis in beeld. Sommige telefoons hebben een HDR modus, die maakt het nog enigszins goed. Maar het behaald nooit de kwaliteit van een spiegelreflexcamera.

4 – Probeer apps uit

Haal meer uit de camera van je smartphone, dan de fabrikant. Dit kan door simpele apps op je telefoon te installeren. Zo kun je je foto net een extra filter geven, zoals de bekende app Instagram. Een matige foto is wellicht een stuk mooier wanneer je deze in het zwart-wit bewerkt.

5 – Statieven en opzet lensjes

Ook voor een smartphone zijn er statieven of lenzen te verkrijgen. Het is leuk om daar wat mee te spelen en een aantal van zo’n accessoires te bestellen. Probeer het eens uit!

6 – Zoom niet in

Probeer absoluut niet in te zoomen bij het maken van een foto met je smartphone. Zodra je dit doet, zul je merken dat de kwaliteit snel afneemt. Er wordt namelijk digitaal gezoomt, in plaats van optisch. Waardoor er in feite een uitsnede wordt gemaakt uit het totale beeld, en die wordt vervolgens opgeblazen.

7 – Maak je lens schoon

Bij een spiegelreflexcamera is het een van de eerste dingen die je schoonmaakt: de lens. Bij een smartphone wordt dit vaak vergeten. Maar, bij een smartphone is de lens van de camera juist sneller vies omdat je meer met je vette vingers over de telefoon gaat. Zorg er dus voor dat deze schoon blijft en voorkom vlekken!

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *