Eten en drinken

Samen aan tafel eten: ja of nee?

Het ene gezin zweert er bij en eet elke avond trouw met zijn allen aan de eetkamertafel. Zie je het voor je? Twee ouders en drie kinderen, al pratend en lachend op hun eetkamerstoelen aan een bordje pasta. Iedere dag rond de klok van zes wordt de dag besproken en heeft het gezin een heerlijk momentje samen. Bij de buren gaat het er misschien wel heel anders aan toe? Zij eten iedere dag op de bank, zappen een rondje en kijken samen naar de televisie. Voor beide manieren valt natuurlijk wat te zeggen.

Een moment van rust

Vaak kopieer je als kind zijnde het gedrag van je ouders. Dus wanneer je vroeger altijd aan de eetkamertafel at, of juist op de bank, dan is de kans groot dat je dit later met je eigen gezin ook doet. Over het algemeen ervaren gezinnen het aan tafel eten met het gezin als een rustmoment. Na school of werk even een momentje rustig met het gezin aan tafel, voordat iedereen weer zijn eigen hobby ‘s avonds gaat uitoefenen. De een moet gaan trainen, de ander leren voor een proefwerk of ze hebben een andere afspraak. De momenten dat er dan wel op de bank wordt gegeten, bijvoorbeeld frietjes op zondag, zijn hierdoor extra bijzonder.

Snel & weer door

Ook al is aan tafel eten misschien rustiger, je bent er wel vaak langer mee bezig. Er wordt wat meer gekletst, rustiger gegeten en langer nagetafeld. Je zult merken als je met het gezin op de bank eet, het sneller op is, en je weer door kunt naar bijvoorbeeld de voetbaltraining van je zoontje. Het voordelige daarvan is dat je eten ook sneller gezakt is. Zo sta je niet met een volle maag op de sportvelden!

Drie weetjes over eten

Of het nu goed of slecht is om juist wel of niet op de bank te eten, daar zijn talloze meningen en discussies over te vinden. Iedereen heeft hierin eigen gewoontes, waardoor het eigenlijk niet uit hoeft te maken. Zolang je er zelf maar tevreden mee bent! Er zijn echter wel een paar leuke weetjes te vinden over de invloeden van de locatie van het avondeten.

  • Van alle werkende mensen eet 75% twee tot drie keer aan het bureau.
  • 15% van de mensen eet gemiddeld 55 calorieën meer als kijken naar een programma of aan het lezen zijn. Dat is ongeveer 2 tot 3 happen. Het lijkt niet veel, maar op jaar basis is dat 2,5 kilo extra gewicht!
  • Snelle eters die eten tot hun buikje rond is, eten drie keer meer dan mensen die rustig eten en de tijd nemen om van hun maaltijd te genieten.
Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *