Eten en drinken

Diëten voor allergieën

Diëten voor allergieën

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen allergisch zijn voor verschillende voedingswaren. Denk bijvoorbeeld aan gluten of koemelk. Het is met een allergie erg lastig om een goed eetpatroon te creëren. Daarom zie je steeds meer speciale producten voor verschillende allergieën. Ook gevariëerde diëten schieten als paddenstoelen uit de grond. Omdat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien, schakelen veel mensen met een lastige allergie een diëtiste in. We nemen een paar diëten voor allergieën onder de loep.

Glutenvrij dieet
Mensen die glutenintolerant zijn, moeten een glutenvrij dieet volgen. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Gluten zit in producten die van deze granen is gemaakt. Denk aan brood, gebak, pannenkoeken, soepen, gemarineerde vleeswaren, veel soorten snoep en snacks enzovoorts. Gluten zit dus in enorm veel producten. Met een glutenvrij dieet is het juist de bedoeling dat je deze granen vermijdt. Gelukkig zijn er ook veel van nature glutenvrije voedingsmiddelen te vinden, zoals aardappelen, peulvruchten, soja, groenten, fruit, ei, melkproducten, kaas, roomboter, vis enzovoorts. Een glutenvrij dieet is dus niet makkelijk, maar ook zeker niet onmogelijk om mee te leven. Let er bij een glutenvrij dieet wel goed op dat je extra vitamines, mineralen en voedingssupplementen slikt.

Koemelkvrij dieet
Mensen die koemelkovergevoeligheid of -intolerantie hebben, moeten een koemelkvrij dieet volgen. Je hebt mensen die een koemelkallergie hebben en die dus allergisch zijn voor koemelkeiwitten. Als iemand met deze allergie koemelk neemt, kan hij of zij diarree, luchtwegproblemen of eczeem krijgen. Maar je hebt ook mensen die lactose-intolerant zijn. In beide gevallen is het verstandig om koemelk volledig te vermijden. Probeer melk wel te vervangen door bijvoorbeeld sojaproducten, zodat je het tekort aan kalk en eiwitten aanvult.

Dieet bij een pseudo-allergie
Een pseudo-allergie is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in voedingsmiddelen. Er bestaan helaas nog geen testen die deze allergie kunnen aantonen. Het gaat hierbij om stoffen zoals smaakversterkers, kleurstoffen, bewaarmiddelen enzovoorts. Vaak heb je klachten als jeuk, buikkrampen, neusklachten en zwellingen. Omdat deze allergie niet valt aan te tonen met testen, moet je bij vermoeden van deze allergie 4 weken alle stoffen vermijden die deze reactie zouden kunnen uitlokken. Denk aan limonade, snoep, croissants, veel groeten en fruit, peulvruchten, kazen, vleeswaren etcetera. Als de klachten na 4 weken verdwenen zijn, kun je starten met het langzaamaan weer toevoegen van producten aan je eetpatroon. Op deze manier kom je erachter voor welke stoffen je overgevoelig bent.

Het verschil tussen een allergie en een intolerantie is dat je bij een allergie de stof waar je niet tegen kunt helemaal moet vermijden omdat zelfs zeer kleine hoeveelheden al heftige reacties kunnen veroorzaken. Bij een intolerantie is het afweersysteem niet betrokken, waardoor je wel kleine hoeveelheden kunt verdragen. Een allergie kan levensbedreigend zijn en een intolerantie niet.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *