Elektronica

Afschaffing dataroaming in Europa

 

Als je naar het buitenland gaat brengt dit vaak extra kosten met zich mee. Vaak moet je dan een extra bundel aanschaffen om te internetten in het buitenland. Vanaf 15 juni 2017 is dit verleden tijd. Alle Europeanen mogen vanaf deze datum onbeperkt internetten in alle EU-landen. Dataroaming kan vervolgens gratis gebruikt worden tot maar liefst 90 dagen. Lees hier wat de gevolgen zijn van onbeperkt dataroaming en wat het betekent voor jouw abonnement.

Gevolgen voor providers

De dataroaming kosten binnen de EU worden afgeschaft. Over het afschaffen hiervan wordt al langer in Brussel gepraat. Het is een lastige kwestie, omdat grote Europese telecombedrijven als Deutsche Telekom en Vodafone veel geld verdienen met de verkoop van hun buitenlandbundels. Hierdoor lopen deze bedrijven veel omzet mis. Een gevolg van de afschaffing van dataroaming is dat providers hun voorwaarden aanpassen. Zo liet T-Mobile sinds dit jaar klanten een normale bundel in het buitenland aanschaffen. Een bundel van T-Mobile in het buitenland liep ongeveer door tot 2GB, dit is natuurlijk afhankelijk van het soort abonnement.  Ook KPN kwam met verschillende abonnementen, waarbij alle data, belminuten en sms’jes ook in de rest van Europa gratis te gebruiken zijn.

Veel providers zijn niet blij met de afschaffing van dataroaming. Door de afschaffing van dataroaming kan iedereen onbeperkt internet gebruiken, dit is voornamelijk voordelig bij het kijken van bijvoorbeeld Netflix. Het gebruiken van Netflix kost veel data voor de abonnementhouder. Het is voor een provider als KPN dus niet gunstig wanneer dit onbeperkt wordt aangeboden.

Beperkingen

Aan het gebruiken van onbeperkt data roaming zijn ook een aantal nadelen verbonden. Zo is er een ‘beleid voor eerlijk gebruik’. Anders zou het namelijk aantrekkelijk zijn om in het buitenland een goedkoop abonnement aan te schaffen, zodat je het uiteindelijk in Nederland kunt gebruiken. Als providers erachter komen dat dit toch wordt gedaan, dan wordt je internet geblokkeerd. Dus het is verstandig om een abonnement in Nederland aan te schaffen, zoals bij een provider als Robin Mobile. Zo voorkom je dat je internet niet wordt geblokkeerd door Nederlandse providers.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *