Cultuur

Een verpleegkundige worden – hoe doe je dat?

Verpleegkundige is een zeer populair beroep. Het is uitdagend, afwisselend en ook nog eens een goed betaald beroep. Een verpleegkundige werkt doorgaans in een ziekenhuis. Hier werkt hij/zij op de afdeling verpleging maar kan ook werken op de intensive care, de hartbewaking of de spoedeisende hulp. Naast ziekenhuizen zijn GGZ instellingen ook plaatsen waar men aan de slag kan als een verpleegkundige.

Om een verpleegkundige te worden dient men een opleiding te volgen. Deze opleiding wordt aangeboden op mbo niveau 4 en op het hbo. Een mbo opleiding tot verpleegkundige doort ongeveer 3 tot 4 jaar. De opleiding wordt in Nederland breed aangeboden en kan men zowel volgen via een BOL route als een BBL route. De verschillen tussen BBL en BOL zit hem in de mate van praktijk. Hieronder staan deze verschillen uitgebreid uitgelegd.

Een BBL route tot verpleegkundige volgen

De bbl route tot verpleegkundige is doorgaans de meest populaire route. Het is echter wel zo dat toegelaten worden tot een bbl opleiding niet eenvoudig is. Om toegelaten te worden dient men doorgaans te bezitten over een leerwerkovereenkomst met een zorgaanbieder. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Zoals het woord zegt wordt men ‘’in het beroep begeleid’’ tijdens de leerweg. Een BBL student combineert werken en leren met elkaar. De student werkt als leerling verpleegkundige bij een zorgaanbieder en gaat daarnaast naar school. Tijdens de gehele opleiding, en soms zelfs tot daarna, blijft de leerling in dienst bij deze zorgaanbieder. De balans tussen school en werk verschilt per opleider en dus per opleiding.

Een BOL route tot verpleegkundige volgen

Een BOL opleiding is in tegenstelling tot een BBL opleiding erg gericht op theorie. Voor een BOL opleiding is geen leerwerkovereenkomst nodig. De leerling gaat in de regel voltijd naar school en leert hier voor verpleegkundige. De praktijk wordt hier gesimuleerd door middel van stages en praktijklessen.

Meer weten over de opleiding tot verpleegkundige, deze informatie vind je op opleidingverpleegkundige.eu.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *