Aanschouw historisch Delfts Blauw porselein
Misschien dat je het bij jouw oma wel eens in de kast hebt zien staan. Of heb je er eens een plaatje van gezien in een geschiedenisboek over Nederland. Het zou ook kunnen dat je in een museum wel eens iets ervan hebt zien staan. Het gaat over Delfts Blauw. Het aardewerken, porselein wat afkomstig is uit de gelijknamige stad Delft. Wat weet jij eigen over dit serviesgoed? In dit artikel wordt er meer over verteld.
Eeuwenoud porselein
De oorsprong van Delfts Blauw gaat honderden jaren terug. Het wereld beroemde aardenwerk namelijk een rijke historie die teruggaat naar begin zestienhonderd. Ten tijden van de Verenigde Oostindische Compagnie, namen schepen in de zeventiende eeuw producten mee uit China. Het ging met name over kruiden en specerijen, maar ook het Chinese blauw-witte servies werd vanuit het verre Oosten naar ons land geïmporteerd. Al snel werd dit Chinese porselein zeer populair bij de welgestelde elite uit die tijd, waaronder de Europese vorstenhuizen. Toen er door een burgeroorlog in China de handel met de V.O.C. stil kwam te liggen, grepen pottenbakkerijen in Delft hun kans. Zij startten met een imitatie van het Chinese porselein. In deze eeuw waren zo’n tweeëndertig plateelbakkerijen aan de gang met het Delfts Blauw.
De Delftse Pauw
Van al deze fabrieken zijn er in de huidige tijd nog maar een enkeling draaiende. Een daarvan is De Delftse Pauw. Dagelijks wordt er in de werkplaats nog steeds Delfts Blauw servies vervaardigd, met uiterste precisie en verfijnde technieken. Dat alles gebeurd tot op heden met de hand. Elk serviesstuk is een kunstwerk op zich.
Bezoek De Delftse Pauw
Een bezoek aan de Delfts Blauw fabriek van De Delftse Pauw kan dagelijks. Hier start elke tien minuten een rondleiding door de werkplaats van de plateelbakkerijen en de showroom. De vele prijzen voor het porselein handwerk worden hier met trots getoond. Voor meer informatie over openingstijden, neem je een kijkje op de website.