Bouw

Werken in de afbouw wat is dat precies?

Afbouwwerkzaamheden: panden gereed maken voor ingebruikname

Wat is nou eigenlijk precies werken in de afbouw? Wat houdt de afbouwfase tijdens de bouwfase precies in? Welnu, afbouw volgt op de zogenaamde ruwbouwfase waarin het casco van een pand geplaatst wordt én het pand ook water- en winddicht gemaakt wordt. Als dit achter de rug is, dan volgt dus de afbouwfase, een fase waarin het pand gereed wordt gemaakt om te gebruiken of in te wonen.

Huizen en kantoorruimtes

In de afbouwfase wordt nog nadrukkelijk onderscheid gemaakt tussen huizen en bijvoorbeeld kantoorruimtes of bedrijfspanden. Dat maakt dat de afbouwwerkzaamheden dus ook anders zijn. In bedrijfspanden bijvoorbeeld zullen eerder systeemplafonds aangebracht worden dan in huizen. In woningen is qua afbouw meer aandacht voor zaken als gebruiksgemak en gebruiksvriendelijkheid, in kantoorpanden wordt vooral rekening gehouden met de wet- en regelgeving waaraan panden dienen te voldoen en die een veilige werkplek garanderen.

Keurmerk

Je kunt de afbouwfase ook de fase voor de ingebruikname van een pand noemen. De afbouwwerkzaamheden gelden vaak ook nog als een soort van controle en niet zelden komen onvolkomenheden van het ruwbouwtraject aan het licht. Afbouwwerk is het secuur afwerken van een woning of bedrijfspand en wel zo dat de gebruikers zonder zorgen en met plezier kunnen wonen of werken. In Nederland geldt een keurmerk als het gaat om de fase van afbouw. Bedrijven in het bezit van het zogenaamde KOMIO-Afbouw keurmerk zijn afbouwbedrijven die aan de strengste eisen voldoen en vertellen dat het bedrijf de werkzaamheden uitvoert volgens vastgelegde regels en door KOMO bepaalde strakke richtlijnen.

Opleiding stukadoor

Wie in de afbouw aan het werk wil, die kan de opleiding stukadoor gaan volgen. Gedurende de opleiding wordt geleerd hoe je gevels, wanden en plafonds op de best denkbare wijze kunt behandelen. Stukadoor is een tamelijk technisch vak waarin kennis wordt vergaard over zaken als materiaal en ondergrond maar zeker ook over profielen, isolatie en sierbepleistering. Uiteraard hoort ‘goed omgaan met klanten’ ook tot de lesstof, al wordt ook dit vooral in de praktijk geleerd. Eenmaal in het bezit van het diploma ligt de wereld voor de gediplomeerde stukadoor open. Je kunt bij algemene bouwbedrijven aan het werk en kunt kiezen voor afbouwwerkzaamheden en aan de slag gaan bij een bedrijf in de afbouw. Als stukadoor werkzaam zijn in de afbouw is vooral mooi en dankbaar werk. Het is en blijft prachtig een pand op een dermate wijze te te behandelen, dat mensen of bedrijven er met een goed gevoel hun intrek in kunnen nemen.
Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *