Bouw

Schuurmachine of handschuurpapier?

Het is misschien een beetje een achterhaalde discussie, maar wat is nou beter schuren met de hand of schuren met een schuurmachine? Een schuurmachine heeft natuurlijk veel te bieden, maar daar staan ook hoge kosten tegenover. In dit artikel vertellen wij je een aantal situaties en welke keuze daarin het beste tot zijn recht komt. Met de hand schuren heeft namelijk ook weer een aantal voordelen die een schuurmachine moeilijk kan evenaren. Lastig! Laten we maar snel beginnen met de drie situaties die zich voor kunnen doen.

Grote hoeveelheid hout schuren

Het kan voorkomen dat je een nieuwe woning hebt gekocht en je graag ook een houten tuinhuisje wilt plaatsen. Zo’n huisje zet je niet even neer, waardoor het vaak een tijdsintensieve bezigheid is. Ook is het belangrijk dat je het hout beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Dit kan het beste door het hout te verven, maar voor je het kunt verven moet je het eerst schuren. Zou je hiervoor alleen handschuurpapier gebruiken, dan ben je waarschijnlijk een aantal weken bezig. In dit geval is een schuurmachine de beste oplossing en dan met name een krachtige bandschuurmachine.

Precies schuren van miniatuur beelden

Als je kleine miniatuur beelden van hout wilt schuren, dan kun je beter voor handschuurpapier kiezen. Dit werkje is zo precies dat een schuurmachine meer kapot zou maken dan verbeteren. In dit geval is het met de hand schuren de beste oplossing. Mocht het om een iets groter kunstwerk gaan dan kan een stripschuurmachine uitkomst bieden. Toch is het met de hand schuren vaak beter.

Schuren van hoeken

Het schuren van hoeken kan je met een stuk schuurpapier doen. Toch is dit vaak erg lastig om echt goed in de hoeken te komen. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een vlak- of deltaschuurmachine. Het gebruiken van een band- of excenterschuurmachine is hier niet mogelijk. Een bandschuurmachine kan wel de kanten schuren, maar de hoeken daarentegen moet je overlaten aan een vlakschuurmachine.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *