Bouw

Groei in de welvaart door de bouw

Er is de laatste jaar een toename van de economische welvaart in Nederland, veel bedrijven hebben het in de crisis lastig gehad, met name de bouw heeft flink in de put gezeten. Maar met de economische crisis achter ons zie je dat er weer een groei is van de bouwsector. Er worden grote projecten opgestart, hele stations, hotelcomplexen en kantoren beginnen te herrijzen. Er gaat zich ook een toename voordoen in het aantal mensen die naar de stad trekken omdat ook daar de werkgelegenheid is toegenomen. Veel gebouwen die worden gebouwd krijgen vaker ook een dubbele functie waarin wordt gewerkt en gewoond.

Groeiende werkgelegenheid

Voor dat er gebouwen worden gebouwd worden er veel voorbereidingen getroffen om het allemaal rond te krijgen. Denk aan ontwerpen, tekenen, onderzoeken, aannemersbedrijf zoeken, de gemeentelijke vergunningen, enzovoort. Als dit eenmaal rond is, is het tijd om de gebouwen te bouwen. Hier is een flink team van vakmensen nodig om dit te kunnen bewerkstelligen. Als het gebouw eenmaal gebouwd is door de bouwvakkers moet er nog veel gebeuren voor het gebouw af is. Bij dit proces worden ook veel vaklui als loodgieters, timmermannen, stukadoors ingeschakeld om de puntjes op de i te zetten. Hierdoor ontstaat er indirect ook weer een grotere werkgelegenheid in de omgeving.

Opleiding

Ook heeft de bouw veel last gehad van de vele ontslagen omdat er te weinig werkgelegenheid was. Jongeren die er jarenlang van hebben gedroomd in de bouw te werken, moesten hun heil ergens anders gaan zoeken. Maar met deze economische vooruitgang is de werkgelegenheid in het jaar 2016 opgelopen tot 15.000 arbeidsplaatsen en dat worden er nog veel meer, tot aan 40.000 arbeidsplaatsen tot en met 2020. Dat zou het ook voor jongeren weer aantrekkelijker moeten maken om een bouwopleiding te volgen om een steentje bij te dragen aan de huidige economische groei.

Economische voordelen

Deze grote gebouwen kunnen op zo’n manier worden ontworpen dat ze in gebruik kunnen worden gesteld als appartementencomplex, kantoorpand, fabriek, winkelcentra of een heel complex met een combinatie hiervan. Investeerders die geïnteresseerd zijn om hierin geld te investeren kunnen hiermee de economie verder een boost te geven. Als deze complexen worden gebouwd in een nieuw deel van de stad, biedt dit voor de mensen in de omgeving een nieuwe woonplaats aan, wellicht een nieuwe baan omdat er in de buurt een kantoorpand is gebouwd waar ze eventueel kunnen werken.

Nadelen

Wanneer zo’n groot complex in de buurt van een bestaande wijk of natuurgebied wordt gebouwd, kan dit voor die mensen in de buurt een manier zijn om tegenstand te bieden. De bewoners krijgen last van geluidsoverlast en het zorgt er ook voor dat hun uitzicht wordt belemmerd. Als het dan toch eenmaal aan de gang is, is er geen weg meer terug en moeten de bewoners er mee leren leven.
Toch kan het best voordelen opleveren, na de bouw is de rust wedergekeerd, krijg je er leuke buurtgenoten voor terug en de sfeer in de buurt kan worden opgebouwd. Uiteindelijk moet dit ervoor zorgen dat hiermee de welvaart in Nederland beetje bij beetje blijft stijgen.digital-art-182223_640

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *