Bouw

Efficiënte magazijninrichting

De magazijninrichting is cruciaal voor een efficiënt logistiek proces. Wanneer de spullen niet op de juiste plaats liggen of mensen elkaar hinderen in het werk, gaat hiermee kostbare tijd verloren. De looppaden moeten zo kort mogelijk liggen. Patronen moeten herkent worden, zodat gecombineerde artikelen bij elkaar liggen. Het magazijn moet toegankelijk zijn om direct de spullen te pakken die nodig zijn. Zo zijn er nog veel meer zaken te noemen die te maken hebben met de magazijninrichting. Hieronder vallen een aantal tips te benoemen.

 

Magazijninrichting tips

  1. Dubbelspelen

Het is een verspilling als heftrucks leeg rondrijden. Daarom moeten inslag- en uitslagproducten bij elkaar worden geplaatst en gecombineerd. Dit houdt in dat een heftruck na een inslag niet leeg terug rijdt, maar een uitslag pallet mee terugneemt. Dit kan alleen als de plekken voor uitgaande en ingaande goederen aan dezelfde kant van het magazijn worden gesitueerd.

  1. Eenrichtingsverkeer

Wanneer het noodzakelijk is dat heftrucks elkaar passeren in de paden, dan moet de breedte daarop afgestemd worden. Hoe breder de gangen, des te minder opslagcapaciteit er is voor de opslag. Bij smalle gangen kan er daarom worden gekozen voor eenrichtingsverkeer.

  1. Lengteopstelling magazijninrichting

De stellingen moeten zo veel mogelijk in de lengte worden ingericht. Lange gangen zorgen er namelijk voor dat de orderpickers minder van gang hoeven te wisselen. Elke gangwissel kost natuurlijk tijd wat ten koste gaan van de productiviteit.

  1. Palen

In de bouw van een magazijn, zijn er altijd palen en kolommen nodig waarop de dakconstructie kan steunen. Echter zorgen die palen ervoor dat ze op de grond in de weg staan voor de heftrucks. Bij de magazijninrichting kan er daarom rekening mee worden gehouden dat de palen worden verwerkt tussen de magazijnstellingen. Dit kost misschien een halve vierkante meter opslag, maar voorkomt hinder in het logistieke proces.

 

FGN Magazijnsystemen is een gespecialiseerd bedrijf die advies kan geven over de magazijninrichting

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *