Bouw

Duurzaam hout is de way to go naar een beter bos beheer

Dat er een klimaatsverandering aan de gang is, is een feit. Dit gecombineerd met de oorzaak van de stijgende co2 waardes geeft aan dat de ontbossing in de wereld het probleem is. deze ontbossing is ontstaan doordat er onzorgvuldig bomen worden gekapt. Men moet bewuster omgaan met welke en hoeveel bomen ze kappen. Daarom is duurzaam hout zo belangrijk. Gelukkig zijn er een aantal instanties die er op toe zien dat de regels inderdaad na geleefd worden.

 

Duurzaam hout kappen onder toezicht

Verschillende instanties zijn opgericht met als doel het over zien van duurzaam bomen kappen. Het is namelijk belangrijk dat er een overkoepelende instantie is die dit in de gaten kan houden. Het is hierbij belangrijk dat er alleen maar bomen gekapt worden die nodig zijn. Denk hierbij aan bomen die beginnen te sterven of bomen die vol zitten met co2. Deze bomen kunnen gekapt worden om zo ruimte te maken voor nieuwe, jonge bomen. Zo wordt ook het bos in stand gehouden. Hierbij worden ook de lokale bevolking in rekening genomen. Het is namelijk essentieel dat de lokale bevolkingen in acht worden genomen en gerespecteerd worden.

 

Duurzaam hout is te herkennen aan een certificaat en keurmerk

Het hout dat op een duurzame manier gekapt is, lijkt visueel exact het zelfde als gewoon hout. Echter is de achterliggende informatie compleet anders. Om deze reden worden er certificaten en keurmerken weg gegeven. Deze keurmerken en certificaten worden alleen maar uitgedeeld wanneer het hout duurzaam is gekapt. Dit moet natuurlijk aan te duiden en te bewijzen zijn. Elk bedrijf kan natuurlijk stellen dat hun hout afkomstig is uit een duurzaam proces. Helaas is in de praktijk niet alles duurzaam. Daarom wordt er ook veel energie gestoken in het alleen aannemen van duurzaam hout. Zo proberen de instanties de bedrijven die niet duurzaam hout hebben, van de markt te verdrijven.

Rate this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *