Bouw

5 feiten over aluminium op een rij

Aluminium is een licht, buigzaam en zacht metaal. Door deze eigenschappen is aluminium eenvoudig en snel – zowel handmatig als machinaal – te bewerken. Het is dan ook niet verrassend dat aluminium in diverse producten is verwerkt. Het materiaal is bijvoorbeeld terug te vinden in speelgoed, transportmiddelen, meubels, kampeeruitrustingen, antennes en in de constructiebouw. Wat wel verrassend is zijn deze 5 feitjes over aluminium. Lees je mee?

#1 De ontdekking van aluminium

Wist je dat aluminium pas in 1825 is ontdekt? In Denemarken, om precies te zijn in Kopenhagen, ontdekte Hans Christian Oersted het metaal aluminium. Deze late ontdekking zorgde ervoor dat aluminium het laatst ontdekte metaal werd dat in het dagelijks leven wordt gebruikt. Je zult je vast afvragen waarom het zo lang duurde om deze metaalsoort te ontdekken? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Aluminium is namelijk een metaalsoort die in de natuur niet in een zuivere vorm voorkomt. Hans Christian Oersted was de eerste die het lukte om aluminium te zuiveren.

#2 Koning onder de metalen

Tegenwoordig is het verwerven en het bewerken van aluminium geen hogere wiskunde meer. Door een duidelijk productieproces, aluminium bewerkingsmachines en de eigenschappen van het materiaal wordt er op grote schaal aluminium verkregen en verwerkt in diverse producten. In de 19e eeuw was aluminium echter de koning onder de metalen. Aluminium was toentertijd zelfs waardevoller dan goud en zilver. De belangrijkste gasten van Napoleon kregen bijvoorbeeld aluminium borden en bestek om van te eten in plaats van de gewone gouden borden en bestek. Doordat aluminium later gemakkelijker verkregen kon worden, werd het goedkoper en daardoor minder waard.

#3 Aluminium is 100% recyclebaar

Aluminium is net als alle andere metalen erg goed te recyclen. Hierdoor kan dit metaal – zonder kwaliteitsverlies – bijna oneindig opnieuw in gebruik worden genomen. Aluminium is dus een materiaal dat erg duurzaam is. Het recycle proces van aluminium is relatief eenvoudig. Gebruikt aluminium wordt tot kleine korrels vermalen. Vervolgens worden de korrels gesmolten in ovens totdat er opnieuw aluminium ontstaat.

#4 Meest voorkomende metaal op aarde

Nog een leuk feitje is dat aluminium de meest voorkomende metaal op de aarde is. Ongeveer acht procent van de aardkorst bestaat namelijk uit dit metaal.

#5 De aluminiumindustrie groeit voortdurend

Het laatste feit over aluminium wat wij je niet willen onthouden gaat over de aluminiumindustrie. Deze industrie groeit namelijk voortdurend. Met name in de transportsector is een groei merkbaar.

3/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *