3 tips om veiliger te werken in de bouw
Veiligheidsmaatregelen hebben nog veel aandacht nodig in de bouwsector. De meeste zzp’ers en mkb’ers houden zich er namelijk niet aan, wat medewerkers in groot gevaar kan brengen.
Veilig werken in de bouw
Veilig werken in de bouw is een tegenwoordig een grote trend. Wanneer zich weer een ongeval voordoet schrikken ondernemers even en is veiligheid ineens belangrijk, maar helaas verdwijnt deze schrik na korte tijd weer. De grotere bedrijven besteden vaak wel veel aandacht aan beveiliging, maar kleinere ondernemers tonen weinig interesse. Als ondernemer dien je een risico-analyse te maken voordat je aan een nieuw project begint, waarin je alle mogelijke risico’s in kaart brengt en waar nodig maatregelen treft. Helaas gebeurt te weinig, waardoor je kunt concluderen dat veel ondernemers zich niet bewust zijn van hun wettelijke verplichtingen.
Populariteit van eigen baas zijn
Vooral ZZP’ers en kleine ondernemers besteden weinig aandacht aan. Zij denken vaak dat ze zelf maar moeten weten of ze veiligheidsmaatregelen treffen, want ze zijn eigen baas. Helaas is dat niet zo. Je brengt namelijk ook omstanders en eventuele collega’s in gevaar. Denk bijvoorbeeld aan een steiger die niet goed in elkaar zit en in elkaar stort terwijl er net iemand langs loopt.
3 tips
Over het algemeen zijn er drie dingen die je kunt doen om het werken in de bouw zo veilig mogelijk te maken:
- Zorg ervoor dat jij en je personeel goed opgeleid zijn en waar nodig een cursus hebben gevolgd. Tijdens een bouwopleiding komen de belangrijkste veiligheidsaspecten aan bod, waardoor je meer besef krijgt van mogelijke problemen. Een goed opleidingsinstituut voor bouwopleidingen is bijvoorbeeld Bouwmensen Zuid-West.
- Confronteer je werknemers waar nodig met de gevolgen van een ernstig ongeval. Je kunt bijvoorbeeld oude artikelen laten lezen en filmpjes laten zien. Zo raken zij zich meer bewust van de gevaren van onveilig werken.
- Probeer niet teveel te letten op het geld, maar besteed juist aandacht aan veiligheid. Het gaat er niet om dat je alles zo goedkoop mogelijk kunt inkopen, maar dat je werknemers veilig kunnen werken. Daarnaast kost een ongeluk ook al snel een flink bedrag.